Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vettel se představil taháním za košili

Vettel se představil taháním za košili

Jeho první šéf ve F1 vzpomíná

Originálním způsobem se uvedl čtrnáctiletý Sebastian Vettel do někdejší formule BMW. „Na nějakých závodech, už nevím jakých, mě zatahal za košili jeden klučina. Ahoj, já jsem Sebastian a budu příští rok jezdit u vás, prohlásil,“ vzpomíná v podcastu Starting Grid na nevšední seznámení se čtyřnásobným mistrem světa Mario Theissen. Ten tehdy šéfoval oddělení motorsportu v bavorské automobilce, kterou dovedl až do F1.

Theissen samozřejmě věděl, o koho jde, protože rodák z Heppenheimu byl už úspěšným motokáristou. Svůj talent ostatně potvrdil i ve formuli BMW, v níž se nejprve stal Nováčkem roku a pak šampionem.

BMW ho chtělo zařadit do svého juniorského programu, ovšem stejný nápad měl už dříve Red Bull. Došlo k nebývalé události. Theissen si sedl za jeden stůl s Helmutem Markem a dohodl s ním, že Vettela budou podporovat společně.

Tým BMW-Sauber mu dal také první příležitost ve F1. V průběhu sezony 2006 se zbavil značně problematického Jacquese Villeneuvea a nahradil ho dosavadním testovacím jezdcem Robertem Kubicou. Na jeho místo se posunul právě Vettel, který si v pátečním tréninku v Istanbulu odbyl premiéru ve voze formule 1. 

Vettel a Kubica v kombinézách BMW. Pro prvního to byl začátek kariéry, pro druhého její vrchol. Foto: BMW

Předcházely tomu dlouhé telefonáty s Berniem Ecclestonem a Maxem Mosleyem (tehdejší prezident FIA). Měli obavy, protože Seb byl hodně mladý a měl zkušenosti jen z formule 3. Nakonec jsme k jeho obrovské radosti souhlas přece jen získali,“ vybavuje si Theissen.

Trojkou zůstal Vettel i pro rok 2007, kdy kokpity v modrobílých monopostech uhájili Kubica a Nick Heidfeld. Po Polákově těžké nehodě v Kanadě se však Vettelovi naskytla nečekaná šance. Při debutu na okruhu v Indianapolisu hned bodoval. Jenže potom opět usedl na lavici náhradníků.

Osud tomu chtěl, že zhruba ve stejné době se v Toro Rosso s úlevou loučili se svérázným Američanem Scottem Speedem. Red Bull si svého svěřence stáhl k sobě, čemuž Theissen nečinil potíže: „Upřímně řečeno, s Heidfeldem a Kubicou jsme šli nahoru. Nebylo by rozumné, kdybychom najednou vsadili na takového zelenáče.

I s odstupem let považuje zkušený manažer, který má nyní v německém autoklubu ADAC na starosti veteránskou sekci, Vettela za nejlepšího pilota, jakého kdy potkal. „Ostatní předčil zejména svojí profesionalitou a schopnosti koncentrace. Vstával vždy čtyři hodiny před závodem, i když start byl třeba v osm ráno. Připravil se, zacvičil si a nastupoval vždy v optimální pohodě. Také jeho způsob kondičního tréninku byl jedinečný. Nemyslel na nic jiného, než na závodění,“ zdůrazňuje Theissen.

Zdroj: FORMULE.cz