Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Štajfova virtuální premiéra

Štajfova virtuální premiéra

Chyběla mu hlavně zpětná vazba auta

Také automobilové soutěže se v čase koronavirových omezení přestěhovaly do virtuálního světa. Vojtěch Štajf si jednu takovou nedávno vyzkoušel, vůbec poprvé v životě. Zúčastnil se, bez jakékoliv předběžné přípravy, Valašské online rally ValMez.

Především jsou to hra a zábava. Neseděl jsem v nějakém špičkovém simulátoru a tak jsem hodně spoléhal na fakt, že jednotlivé vložky víceméně znám. Nejvíce mi asi chyběla přirozená zpětná vazba auta, kterou tady ilustroval pouze vibrující volant,“ svěřil se se svými poznatky.

Výhled přes čelní sklo virtuálního "kokpitu". Foto: Racing 21

Hlas navigátora v češtině mně dokonce chvílemi připomínal Petra Grosse. Samozřejmě člověk musí akceptovat některé drobné nedostatky, protože originál hry Richard Burns Rally je především v angličtině, takže určitá slovíčka mají mírně odlišný význam. Kdybych však mohl něco upravit, byly by to vzdálenosti mezi zatáčkami. Nejednou jsem včas nedobrzdil. Ale nakonec jsem to ustál a dojel ve zdraví do cíle.

Štajf si nemyslí, že by špičkový počítačový hráč obstál na skutečné rychlostní zkoušce: „Je tady to vnímání opravdového chování vozu, získávání dalších zkušeností, a to si musejí všichni soutěžáci tvrdě odpracovat za volantem. Nelze pomíjet ani faktor bezpečnosti. Vztáhnu to na sebe, jezdím rallye přes dvacet let a pořád se učím.

Zdroj: Racing 21