Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ferrari má pomalý vůz, proto nechce šetřit

Ferrari má pomalý vůz, proto nechce šetřit

Horner cituje Dennise

Šéf týmu Red Bull Christian Horner obvinil Ferrari, že blokuje snahy o výraznější šetření peněz v době krize. A to jen kvůli tomu, že má vážné obavy o konkurenceschopnost svého letošního vozu. Týmy se již dohodly na zmrazení vývoje, aby i příští rok všichni závodili s letošními vozy, což jim letos ušetří mnoho peněz, které teď mnohé stáje beztak nemají. Mnozí jsou pro to, aby zmrazení pokračovalo i příští rok. To by ale pro tým s nevydařeným vozem mohla být docela katastrofa, jelikož by ho musel používat tři roky, než by v roce 2023 poslal na trať nový.

"Týmy jsou teď docela rozumné a opravdu se snaží odstranit věci, které žerou nejvíce peněz," řekl Horner v rozhovoru pro Sky. "Velké, střední i malé týmy, všichni jsou v tom spolu. Mezi lety 2020 a 2021 zmrazíme velkou část vozu, odhaduji tak 60 % z něj. Jediné změny pro příští rok nastanou v aerodynamice. A podle mě přesně to potřebujeme ke stlačení nákladů. Jak říkával starý dobrý Ron Dennis: Pokud chcete tomuto byznysu snížit náklady, nesmíte nic změnit. A přesně tak to je.

Mně se nelíbí ani to, že v roce 2022 máme mít od základu nové vozy. Budou to vozy nové generace, nebudeme moci použít nic z aktuálních. Testy
(osmnáctipalcových) pneumatik, konstrukce přechodných vozů (k testování osmnáctipalcových pneumatik)... To vše bude třeba udělat už příští rok.

Já bych to nechal na rok 2023, ale některé jiné týmy s tím mají problém. Například Ferrari říká: Ano, z pohledu nákladů by to mělo smysl, to je pravda, jenže náš vůz možná nebude konkurenceschopný, takže chceme začít s čistým listem papíru. A jsou další týmy, které se těší, že když se začne s čistým listem papíru, možná to zamíchá pořadím. Podle mě zůstanou týmy stejně silné, jenže za mnohem větší peníze.
"

Horner si všiml obav Ferrari. Foto: Red Bull

 

Zdroj: FORMULE.cz