Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Závodníkům jde o krk

Závodníkům jde o krk

Dlouhá přestávka se podepíše na jejich fyzičce

Když se závodníci po dlouhé přestávce vrátí do monopostů F1, bude je to hodně bolet. Taková je předpověď Carlose Sainze, který asi ví, o čem mluví. A mluví hlavně o krčních svalech.

Stává se, že týmy musejí i během pár dní zimního testování měnit harmonogram střídání jezdců právě proto, že po přestávce v monopostu trpí bolestmi krku a zad. Nyní mají jezdci zimní dovolenou i testování dávno za sebou, ale ještě dlouhou přestávku před sebou.

"Jakkoliv se snažíte doma trénovat, nic nedokáže napodobit přetížení, kterému musí jezdec vzdorovat ve voze F1. Problém je hlavně s krčními svaly. Hodně bude záležet na okruhu, na kterém se pojede první velká cena. Pokud se po mnoha měsících sezona začne na Red Bull Ringu, nebude to tak zlé. V rychlých zatáčkách budeme trpět,.aAe kdyby se sezona začala na Hungaroringu nebo v Singapuru, tak by podle mě mnozí závod dokončili na hranici fyzického kolapsu. Lidé si nedovedou ani představit, jakým silám je tělo závodníka vystaveno během závodu F1. A jedinou skutečnou přípravou na jízdu ve voze F1 je jízda v něm," je přesvědčen pilot McLarenu.

Sainz nevěří, že formule 1 stihne tento rok odjet 18 a více závodů, jak si vedení série představovalo po zrušení prvních velkých cen sezony.

"Já osobně očekávám, že odjedeme kolem deseti závodů. Osm až čtrnáct, tak nějak. Nevěřím, že se dostaneme blízko k číslu dvacet. Sezona prostě bude kratší, a to i pokud se pojede více závodů na jednom okruhu, bez diváků a pouze s dvoudenním víkendem," odhaduje Sainz.

Silný krk je poznávacím znamením jezdce F1. Foto: McLaren

Zdroj: FORMULE.cz