Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Formule 1 jen jako zábavná kuriozita?

Formule 1 jen jako zábavná kuriozita?

Agag: My jsme ti praví

Promotérovi formule E Alejandru Agagovi rozhodně sebevědomí nechybí. Svůj seriál již vidí jako nástupce formule 1 na absolutní špičce světového motoristického sportu.

Už dlouho tvrdím, že formule E je šampionátem, který reprezentuje automobilový průmysl,“ prohlásil v podcastu Autosportu s názvem Current Affairs. „Podle mě se formuli 1 do budoucna naskýtají jen tři alternativy.

Které to jsou? První, kterou Agag samozřejmě vehementně prosazuje, je její fúze s formulí E: „Není to sice na pořadu dne, ale za pár let třeba ano. Formule 1 pak bude elektrická.“ 

Agag by prý spojeným šampionátům formulí 1 a E šéfovat nechtěl. Foto: FIA Formula E

Druhá by znamenala zakonzervování současného stavu, tedy F1 bude nadále užívat spalovací motory. „Spojení s velkými výrobci se tím bezpochyby přeruší. Fungovat by to nicméně mohlo. Koňské dostihy nemají s automobilovou branží také nic společného, ale pořád jsou to závody,“ použil Agag prazvláštního přirovnání.

Vychází z toho, že Daimler, Fiat, Honda nebo Renault se chtějí v motorsportu angažovat jen za podmínky, že jim poskytne přímou vazbu na jejich sériovou produkci. Proto ve věku elektromobility nebudou mít o formuli 1 ve staré podobě zájem. Coby zdroj zábavy by přesto měla šanci marketingově prosperovat.

Třetí varianta je poněkud přitažená za vlasy. Formule 1 počká do roku 1939. Tehdy vyprší monopol Agagovy společnosti na pořádání podniků pro elektrické monoposty. F1 by v té chvíli chňapla po volné licenci.

Zdroj: FORMULE.cz