Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Nové vozy déle nepočkají

Nové vozy déle nepočkají

Brawn trvá na svém

Ross Brawn opět ujišťuje, že nová generace vozů spatří světlo světa v roce 2022. Roky se F1 připravovala na velkou změnu k lepšímu v roce 2021, ale kvůli krizi, potřebě šetřit a zavřeným týmovým továrnám byl nezbytný roční odklad. Mnozí šéfové týmů teď říkají, že v roce 2021 může být hospodářská krize nejhlubší, týmové pokladny nejprázdnější a navrhnout právě v tomto období od základu nový vůz nezní jako dobrý nápad. Logičtější by bylo počkat s vývojem do roku 2022, což by ale znamenalo nové vozy až ve vzdáleném roku 2023.

Výkonný sportovní ředitel F1, jenž může být považován za otce připravované generace vozů, neboť technická pravidla sepsal tým jím vybraných lidí, není ochoten mluvit o kompromisu.

"Rozhodně to bude v roce 2022," nezaváhal Brawn v rozhovoru pro Sky Sports. "Ano, některé týmy tlačí na odklad o další rok. Podle mě je odklad o jeden rok nezbytný, protože teď je bouře nejhorší. Ale nová pravidla mají učinit formuli 1 ekonomicky udržitelnější. Zjednoduší se několik komplexních oblastí, které jsou jako černé díry na peníze. Současné vozy jsou mimořádně komplexní a čím více za ně utratíte, tím rychlejší budete. To musí skončit. Musíme vytvořit prostředí, ve kterém peníze nebudou jediným kritériem konkurenceschopnosti.

Velké týmy mají vítězit. Formule 1 je stále sport a ve sportu vyhrávají nejlepší. Pole by ale mělo být vyrovnanější a k tomu potřebujeme jiné vozy. Musejí přijít o rok později, než jsme zamýšleli, určitě v roce 2022."

Brawnovy vozy počkají, ale pouze jeden rok. Foto: archiv

Zdroj: FORMULE.cz