Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Obrácený rošt se testovat nebude

Obrácený rošt se testovat nebude

Dva týmy si postavily hlavu

Šéf pro sportovní záležitosti F1 Ross Brawn chtěl příští rok během tří víkendů velkých cen vyzkoušet takzvaný kvalifikační sprint. Byl by to krátký sobotní závod, do kterého by jezdci startovali v obráceném pořadí šampionátu (první vzadu) a jehož výsledek by určil postavení na startu velké ceny. Možná by to bylo dobré a možná na nic, to se nedozvíme, protože dva týmy návrh zablokovaly. Nebylo otevřeně řečeno, které to byly. Jen se tipuje, že to byly dvě nejsilnější stáje, kterým současný formát kvalifikace nejvíce vyhovuje.

"Současný systém přijímání pravidel vyžaduje, aby byly změny týkající se následující sezony přijaty jednomyslně. Týmy původně avizovaly, že to podpoří. Pak na našem posledním setkání šéfové zvedli ruku a řekli, že oni to nepodpoří," povzdechl si Brawn.

"Mně to přišlo jako úžasný nápad. Jezdci byli trochu nervózní, to dokážu pochopit, ale i proto jsem žádal pouze o příležitost vyzkoušet to v praxi během tří víkendů. Kdyby to nefungovalo, prostě bychom si to přiznali. A kdyby to fungovalo, bylo by to úžasné. Kdyby to bylo někde mezi, mohli jsme vidět, co ještě potřebujeme domyslet. Je frustrující, že to nebudeme moci ani zkusit, ale toto je bohužel ve F1 klasika."