Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Budou se opět škrtat nejhorší výsledky?

Budou se opět škrtat nejhorší výsledky?

V době protipandemických opatření by to dávalo smysl

Nejvlivnější lidé ve F1 spolu diskutovali o možnosti obnovit pravidlo o škrtání nejhorších výsledků jezdce v sezoně. Důvodem jsou obavy, že někteří jezdci možná kvůli protipandemickým opatřením budou nuceni vynechat závody.

Například pokud se nemoc Covid-19 potvrdí u jednoho mechanika, do karantény bude muset jít celý závodní tým a někdy nebude čas nebo možnost přivolat náhradníky. Pokud by se ale jezdci nezapočetly všechny výsledky, nemuselo by to ovlivnit boj o titul, ani kdyby se jednalo o Mercedes, Ferrari nebo Red Bull.

Nejhorší výsledky se škrtaly naposledy v letech 1984 až 1990. Tehdy se jezdci započetlo pouze 11 nejlepších výsledků ze 16 závodů. Pokud tedy někdo třikrát, čtyřikrát nebo i pětkrát neviděl šachovnicovou vlajku, ve skutečnosti nepřišel ani o bod.

Dnes už však známe i výsledek této diskuse. Ross Brawn prozradil, že se nakonec postavil proti tomuto návrhu. V moderní F1 by takovou pojistku prý týmy určitě začaly zneužívat.

"Nikdo by si nenechával rezervu pro případ, že by kupříkladu onemocněl závodník. Zneužívali by to, pokud by jim hrozil slabý výsledek. Prostě by si řekli: Dnes to nevypadá na dobré body, lepší bude hned teď odstoupit ze závodu a pošetřit motor. Formule 1 je prostě taková. Byla by z toho taktická hra a nevidím způsob, jak bychom tomu zabránili,“ řekl výkonný sportovní ředitel F1.

Proti škrtání nejhorších výsledků se nakonec postavil Ross Brawn. Foto: FOM

Zdroj: FORMULE.cz