Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Liberty přiznala masivní ztrátu příjmů

Liberty přiznala masivní ztrátu příjmů

Během pár měsíců přišla o 200 milionů dolarů

Formula 1 Group světu ukázala, jak tvrdě na ni dopadla koronakrize. Majitelé F1 přišli o stovky milionů amerických dolarů.

Informace se do světa dostaly z pravidelné čtvrtletní zprávy a týkající se ledna, února a března tohoto roku. Sezona měla začít v březnu, takže do tohoto období spadají pouze dva neuskutečněné závody v Austrálii a v Bahrajnu. Odložení začátku sezony na neurčito způsobilo, že příjmy F1 meziročně poklesly o více než 200 milionů dolarů. Loni v tomto období formule 1 inkasovala 246 milionů, letos pouze 39.

Okruhy v Melbourne a v Sachíru sice poplatek za velkou cenu uhradily předem a minimálně Bahrajn má dobrou šanci přivítat F1 na konci tohoto roku, ale Formula 1 Group peníze nezaúčtovala mezi výnosy.

Při bližším pohledu zjistíme, že primární zdroje příjmů, tedy poplatky od pořadatelů velkých cen a od televizí plus platby od sponzorů, spadly ze 198 milionů na 13. Vedlejší příjmy klesly ze 48 milionů na 26. Hospodářský výsledek se meziročně změnil ze zisku 47 milionů v prvním čtvrtletí 2019 na ztrátu 137 milionů.

Ohledně plateb týmům máme protichůdné informace. Ve zprávě podepsané výkonným ředitelem F1 Chasem Careym se píše, že týmům nebylo zaplaceno, protože platby jsou podmíněny účastí v závodech. Nicméně Zak Brown, výkonný ředitel týmu McLaren, v jednom z rozhovorů zmínil, že týmy dostávají 100 % plateb, jako by sezona běžela podle plánu. Může se jednat o účetní kličku, kde jsou platby aktuálně vedeny jako půjčky týmům. Když se sezona rozjede, týmy dostanou méně, než by si na základě počtu závodů v nahuštěném kalendáři zasloužily, čímž budou vlastně splácet půjčené.

Chase Carey potřebuje zachovat týmy při životě, ale zároveň držet na uzdě ztráty vlastní společnosti. Foto: Liberty Media

 

Zdroj: FORMULE.CZ