Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

FIA nám dala zelenou, tak co ještě chcete?

FIA nám dala zelenou, tak co ještě chcete?

Racing Point nemíní nikomu skládat účty

Ředitel týmu Renault Cyril Abiteboul  se nechal slyšet, že kauza růžového Mercedesu ještě neskončila, pouze se teď musí řešit naléhavější problémy. Všechny ujistil, že opět otevře otázku, zda je RP20 skutečně novým vozem samostatného konstruktéra, nebo je to jen kopie, která ve F1 nemá co pohledávat. Technický ředitel růžového týmu Andrew Green má své argumenty a záležitost považuje za uzavřenou.

"Ani nevíme, proti čemu by vlastně chtěli protestovat," říká. "Když jsme odhalili náš nový vůz, komunikovali jsme s FIA. Ta šla rovnou k nám do továrny a zkontrolovala práci našich designérů. Dokonce vzali data loňského Mercedesu a srovnávali je s našimi. Odvedli svou práci a odešli s tím, že máme vůz, který jsme si sami navrhli.

Existují očividné podobnosti. Ale vozy jsou si pouze podobné, nejsou stejné. Tak jaký protest? Mohou křičet, ale ve skutečnosti se jenom zlobí, že jsme něco objevili a oni to přehlédli."

Snaha napodobit někoho jiného je o to okatější, že loňský vůz Racing Pointu byl úplně jiný a konstruktéři tohoto týmu evidentně přes zimu přesedlali na zcela nový koncept.

"Když děláte taková rozhodnutí, ego musíte nechat za dveřmi. Když závodíme o čtvrté místo, tak si nemůžeme namlouvat, že Mercedes nedělá věci lépe. Musíme být upřímní a podívat se, co jim dává takovou rychlost." připouští Green.

Šéf McLarenu Andreas Seidl mezitím prohlásil, že už tuto záležitost nechá na pokoji, protože má důležitější věci na práci a vůz je beztak legální. Prý to nijak nesouvisí s tím, že McLaren se příští rok přidá do rodiny týmů s motory Mercedes.

Racing Point si vůz navrhl sám a napodobování jiných není proti pravidlům. Foto: Racing Point

Zdroj: FORMULE.cz