Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

FIA definitivně zakázala kopírování vozů

FIA definitivně zakázala kopírování vozů

Racing Point může své hračky hodit do koše.

FIA už i formálně odsouhlasila pravidla, která od příští sezony zakazují kopírování celých vozů, nebo velkých částí vozů konkurence, jak se to letos úspěšně povedlo týmu Racing Point, jehož vůz RP20 mimořádně nápadně připomíná loňský Mercedes W10, přičemž společné znaky s RP19 byste hledali marně. Nakonec, tým se ke kopírování i přiznal a s výjimkou zadních brzdových kanálků při tom ani neporušil žádné pravidlo platné v této sezoně.

Až ze seznamu nových zákazů se dozvídáme více o reverzním inženýrství týmu ze Silverstone a používané technologii. Třídimenzionální (3D) kamery, software pro získávání dat z obrázků a fotografií, povrchové skenování dílů a fotogrammetrie, tedy software konvertující data ve formě obrázků na 3D modely, to vše je již při vývoji vozu pro sezonu 2021 zakázáno.

Po skončení Světové rady motorsportu vydala FIA tiskovou zprávu, v níž konstatuje, že do Technických pravidel F1 nebyla zanesená žádná změna, která by týmům bránila použít reverzní inženýrství při navrhování aerodynamických povrchů vozu.

Racing Point okopíroval Mercedes tak dobře, až vyvolal velkou vlnu nevole z řad konkurence. Foto: Racing Point

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Racing Point