Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Také Ferrari zpochybňuje legálnost vozu RP20

Také Ferrari zpochybňuje legálnost vozu RP20

Když je to okopírované, tak to není jejich vlastní, no ne?

Ferrari se připojilo k týmu Renault ve snaze přesvědčit FIA, že vůz Racing Point RP20 není v souladu s pravidly F1. Protest Renaultu, o kterém má FIA rozhodnout zítra, se týká konkrétně brzdových kanálků RP20, které jsou podobné loňským. Loni je přitom Racing Point kupoval od Mercedesu, protože na seznam věcí, které si musí tým navrhnout sám, se dostaly až letos. Ferrari otevírá jinou otázku.

Maranello poslalo FIA dopis, ve kterém se ptá, zda je v pořádku, že jeden tým kopíruje vůz jiného. Připomeňme si, že části vozu F1 jsou rozděleny do dvou skupin. V jedné jsou díly, které týmy smějí nakupovat, třeba i od konkurence. A pak jsou díly, které si tým musí navrhnout sám, aby se mohl nazývat konstruktérem a měl nárok na peníze za umístění v Poháru konstruktérů.

Racing Point říká, že jeho letošní vůz je kombinací všeho, co se dalo koupit od Mercedesu a jeho dodavatelů (motory, převodovky, části zavěšení a mnoho dalších mechanických dílů) a u zbytku (hlavně v oblasti aerodynamiky) se inspiroval u loňského vozu Mercedesu, přičemž prý použil kvalitní fotografie od technických fotografů a specializovaný software. A stálo ho hodně úsilí všechny věci skloubit do fungujícího celku.

Ferrari se nyní ptá, zda takto okopírovaný vůz vyhovuje pravidlům, které týmu ukládají povinnost navrhnout si alespoň část auta ve vlastní režii. Pokud něco tým okopíroval, byť sám a nebylo to úplně jednoduché, tak nelze říct, že to navrhl. Nebo ano? Zní to spíše jako filozofická otázka, než jako něco, co by se dalo najít v pravidlech. Týmy F1 od nepaměti napodobují úspěšná řešení konkurence, ale pokud dnes díky technologiím někdo dokáže udělat přesnou kopii, je to totéž?

Racing Point si nadělal spoustu nepřátel. Foto: Racing Point

Renault a Ferrari mají ještě minimálně jednoho silného spojence. Generální ředitel týmu McLaren Zak Brown o dopisu Ferrari věděl. Po oslovení webem RaceFans prohlásil, že Racing Point i podle jeho mínění nepostupoval v souladu s duchem pravidel.

"Podporujeme detailní prozkoumání případu kopírování Mercedesu týmem Racing Point," řekl Zak Brown. "Domníváme se, že jednal proti duchu pravidel. Jelikož neznáme detaily, nemůžeme si udělat názor, zda je vůz legální nebo ne. Ale podle toho, co bylo řečeno, byly porušeny principy formule 1.

Takže nás zajímá, jaký bude výsledek protestu Renaultu, a stejně jako Ferrari i my chceme jasnou odpověď na otázku, zda se tohle smí dělat. Já si myslím, že by to nemělo být dovoleno. Měli bychom se shodnout na tom, že je to díra v pravidlech, kterou bude třeba ucpat. Jako se v minulosti vždycky ucpávaly díry, které týmy v pravidlech objevily."

Zdroj: FORMULE.CZ