Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Do honu na Ferrari se zapojil Renault

Do honu na Ferrari se zapojil Renault

Zpochybňuje také legálnost Racing Pointu

Po vypuknutí koronakrize hodila většina týmů kauzu tajné dohody Ferrari s FIA za hlavu. Mají větší problémy než možnou ilegálnost loňských motorů italské stáje. Téma více než měsíc držel při životě pouze Red Bull. Až teď o ní poprvé slyšíme z jiného tábora.

"Máme pocit, že je to něco z jiného světa, jiné doby, ale přesto by otázky neměly zůstat nezodpovězeny," říká ředitel týmu Renault Cyril Abiteboul. "Nechceme nikoho postavit před soud, pouze potřebujeme vědět, co se vlastně stalo. Měli bychom vědět, legálnost čeho byla zpochybněna. Teď ani nevíme, čemu bychom se měli vyhnout při vývoji našeho vlastního motoru.

Není těžké pochopit naši situaci. I my používáme vlastní motory a nechceme čelit zpochybnění jejich legálnosti. Formule 1 přece má mít jasná pravidla a o rozhodnutích by měli vědět všichni účastníci. Nechystáme se měnit minulost (pořadí Poháru konstruktérů 2019, pozn. red.). Chceme odpovědi, abychom to mohli nechat za sebou."

Abiteboul hodlá opět otevřít i případ "růžového Mercedesu", tedy podobnost letošního vozu týmu Racing Point s loňským Mercedesem, nejrychlejším autem sezony 2019. Některé části aerodynamiky jsou na pohled identické, jiné pouze velmi podobné. Racing Point ani nepopírá kopírování, údajně na základě množství fotografií a špičkového softwaru. Stačí to k tomu, aby si tým udržel status konstruktéra?

"Nyní se na setkáních s ostatními soustředíme pouze na krátkodobé přežití a nastavení střednědobé a dlouhodobé udržitelnosti. Bylo důležité odložit nepříjemné otázky na později. Nicméně jsem si jist, že se k této záležitosti vrátíme, protože souvisí s obchodním modelem týmů F1 v dalších letech. Budeme mluvit o legálnosti vozu Racing Pointu. Ale nechci, aby to bylo pochopeno jako výhrůžka," tvrdí Abiteboul.

Renault hodlá opět otevřít kauzy Ferrari a Racing Pointu. Foto: Renault

Zdroj: FORMULE.cz