Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Co teď s juniory Renaultu?

Co teď s juniory Renaultu?

Místo nich dostane šanci 39letý jezdec

Renault při obnovení továrního týmu založil i vlastní juniorský program, který rozhodně nepatří k nejmenším. Do Renault Sport Academy bylo od roku 2016 přijato 19 jezdců a aktuálně je jejími členy šest lidí. Dva z nich, Číňan Guanyu Žou a Dán Christian Lundgaard, letos závodí ve F2, další dva ve F3 a zbytek jezdí Eurocup formule Renault. Čtyři z nich mají slušnou šanci získat dostatek superlicenčních bodů k otevření brány do F1.

Jenže Renault na ně nepočkal. Místo toho podepsal smlouvu s Fernandem Alonsem, jenž za pár dní oslaví 39. narozeniny. Alonso nahradí Daniela Ricciarda, kterého Renault za nemalé peníze získal z Red Bullu, a jeho týmovým kolegou bude Esteban Ocon, jehož zapůjčil Mercedes. Pro fanoušky bude návrat dvojnásobného šampiona jedním z lákadel příští sezony, ale má taková juniorka vůbec smysl pro Renault a mladíky, kteří s ním podepsali smlouvy?

"Ano, čekal jsem, že rozhodnutí opět spojit síly s Fernandem bude někdo vidět jako nezájem nebo neloajálnost k našemu projektu Renault Sport Academy. Ale není tomu tak. Chci všechny maximálně ujistit, že tomu tak není," brání své rozhodnutí Cyril Abiteboul, šéf týmu Renault.

"Našim plánem bylo mít jezdce z akademie ve F1 v roce 2021, což se stále může stát. Ale buďme upřímní. Tato krize měla dopad na mnoha místech včetně odložení startu sezony. Kvůli tomu dostáváme možnost hodnotit výkony našich dvou nejvýše postavených juniorů mnohem později.

Oba teď měli dobrý víkend. Žou vyhrál závod, Christian byl čtvrtý, ačkoli v zimě vůbec netestoval. Akademii nebereme na lehkou váhu, s oběma závodníky to myslíme vážně a chceme hledat cesty, jak je dostat do F1.

Abiteboul také prozradil, že Alonsa letos pravděpodobně nenasadí do předzávodních tréninků, jak se mnozí domnívali, ačkoli to není zcela vyloučeno.

Žou závodí v barvách Renaultu ve F2. Kam půjde, pokud tam letos získá titul? Foto: UNI-Virtuosi

Zdroj: FORMULE.CZ