Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Seberte Racing Pointu veškeré body!

Seberte Racing Pointu veškeré body!

Abiteboul žádá spravedlnost pro všechny

Páteční videotiskovka šéfů týmů na Katalánském okruhu měla očekávané hlavní téma – pokračování aféry Copygate. Jak známo, Racing Point, Ferrari a Renault se v týdnu odvolaly proti verdiktu grémia sportovních komisařů FIA. Zatímco Racing Point usiluje o úplné zproštění viny, zbylé dva týmy považují výši uloženého trestu za zcela nedostatečnou.

Nejostřeji se vyjádřil Cyril Abiteboul. Principál stáje Renaultu rezolutně požadoval, aby Racing Point přišel o veškeré body ze všech velkých cen, v nichž byl na jeho sporný vůz podán protest. 

Cyril Abiteboul chce, aby se všem měřilo stejně. Foto: Renault

Očekávali jsme penalizaci, odpovídající podobným prohřeškům v minulosti,“ prohlásil a připomněl situaci z loňské Suzuky, kde naopak Racing Point napadl systém rozdělování brzdného účinku Renaultu. Skončilo to diskvalifikací a odejmutím bodů, získaných za šesté a desáté místo. Přitom se také jednalo o provinění proti sportovním, nikoliv technickým předpisům.

Žádný bonus jsme tenkrát neobdrželi. Tak nevím, proč teď byl dopřán Racing Pointu,“ rozčiloval se Abiteboul. „Po každém závodě je Otmar (Szafnauer, šéf Racing Pointu) povolán ke komisařům, ti konstatují, že brzdové šachty se nezměnily, a on znovu dostane napomenutí. Takhle to asi potrvá ještě hodně dlouho. Fanoušci se pak ptají, jak je možné, že takové auto se vůbec může postavit na start. Rádi už bychom měli v celé záležitosti jasno.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Racing Point