Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Renault už nechá Racing Point na pokoji

Renault už nechá Racing Point na pokoji

Ferrari zatím odvolání nestáhlo

Překvapivý zvrat v aféře Copygate! Renault požádal FIA o stornování svého odvolání proti verdiktu sportovních komisařů ve věci brzdových šachet na vozech Racing Pointu.

Přitom to byl právě on, kdo celou šlamastyku vyvolal. Upozornil totiž, že inkriminovaná část monopostu byla beze změny převzata z loňského mistrovského auta Mercedesu, což pravidla nedovolují.

U první instance vyfasoval Racing Point peněžitý trest a přišel o patnáct bodů v Poháru konstruktérů. Renault a Ferrari s tím nicméně nebyly srozuměny a obrátily se na odvolací tribunál FIA. Totéž učinil i Racing Point, domáhající se kompletního zproštění viny.

Renault už po VC Belgie na Racing Point protest nepodá. Foto: Renault

Nyní ovšem zbylo Ferrari jako sám voják v poli. „Tato záležitost se stala pro integritu F1 velmi důležitou, jak v této, tak i v dalších sezonách,“ praví se v tiskovém prohlášení Renaultu. „Konstruktivní a intenzivní spoluprací mezi námi, FIA a vlastníky F1 bylo však dosaženo důležitého pokroku, zaručujícího zachování DNA šampionátu.

Stáj tím naráží na závazek FIA upravit předpisy tak, aby se Copygate nemohla v budoucnosti opakovat. To Francouzům zjevně stačí: „Naší prioritou bylo prosadit tuto záležitost v rámci nové dohody Concorde. Jsme ochotní zapomenout na předchozí kontroverze.

Causa ovšem pořád nekončí. Podle zákulisních informací se totiž v Maranellu ručník do ringu rozhodně hodit nechystají.

Zdroj: Renault, úvodní foto: Racing Point