Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Pérez věděl, že se nesmi vzdát

Pérez věděl, že se nesmi vzdát

Mexičanovi se splnil sen

V nedělní Velké ceně as-Sachíru se zrodil nový vítěz závodu formule 1. Pro svůj premiérový triumf v královně motorsportu si dojel Sergio Pérez z Racing Pointu.

„Nemám slov. Doufám, že nesním, protože o tomto jsem snil spoustu let. Trvalo mi to deset let. Neuvěřitelné,“ rozplýval se vítěz v cíli štěstím.

Po prvním kole to přitom s jeho šancemi nevypadalo vůbec růžově. V úvodních metrech se sice dostal z pátého místa na třetí, v nájezdu do čtvrté zatáčky jej ale poslal do hodin Charles Leclerc. Pérez následně musel s poškozeným vozem do boxů a na trať, po níž tou dobou kroužil zpomalovací vůz, se vrátil až jako poslední osmnáctý.

„Nevím, co říci. Po prvním kole byl závod ztracený, stejně jako minulý víkend. Bylo to ale o tom se nevzdat, vzpamatovat se a postupovat pořadím. Zkrátka odvádět tu nejlepší možnou práci,“ okomentoval momenty z úvodu závodu.

Postupně se propracoval až na třetí příčku. Z té se pak během dalšího pobytu zpomalovacího vozu na trati stala první. Mercedes totiž zariskoval s dvojitou zastávkou. Při ní ale došlo ke zmatkům, kvůli kterým jeho jezdci Russell s Bottasem ztratili. Později se sice Russell propracoval až na druhé místo a zdálo se, že by mohl být hrozbou i pro Péreze, pak ho ale postihl defekt pneumatiky. Od té doby již Checo mohl být v relativním klidu.

„V této sezoně nám štěstí nepřálo. Dnes jsme ho ale konečně měli. Myslím si, že jsme dnes vyhráli zaslouženě. Mercedes měl nějaké potíže. Myslím si však, že v závěru bylo mé tempo dostatečné na to, abych udržel Georgeho za sebou. Odjel dnes fantastický závod,“ vysekl třicetiletý pilot poklonu debutantovi v barvách Mercedesu.

Sergio Pérez se konečně dočkal. Foto: Racing Point

Mexičan stále nemá smlouvu na příští rok a jeho jedinou možností na setrvání ve formuli 1 i v sezoně 2021 představuje Red Bull, který se rozhoduje mezi ním a Alexanderem Albonem. Byl tedy rovněž dotázán, jaké má bahrajnské vítězství vliv na jeho budoucnost.

„Abych byl upřímný, pouze jsem díky tomu ve větší pohodě. To, co se stane, momentálně není úplně v mých rukou. Vím ale, že chci pokračovat. Takže pokud nebudu na roštu příští rok, vrátím se v roce 2022,“ uvedl Pérez.

Pérez se stal 110. vítězem velké ceny formule 1 v historii. Současně ukončil padesátileté čekání na další vítězství mexického pilota. Poslední triumf této země se datoval k Velké ceně Belgie 1970. Tehdy si své druhé a zároveň poslední vítězství ve F1 připsal Pedro Rodríguez. On a Pérez jsou jedinými dvěma Mexičany, kterým se povedlo ve F1 zvítězit. Pérez se také stal novým nejdelším čekatelem na první vítězství. Na to dosáhl ve svém 190. závodě. Překonal dosavadní rekord Marka Webbera. Ten se ve Velké ceně Německa 2009 dočkal při svém 130. startu.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Racing Point