Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Verstappena zaskočil Norrisův útok

Verstappena zaskočil Norrisův útok

Pérez si užil bitvu s Alonsem

Další vítězství. Max Verstappen získal při Velké ceně Sao Paula již 17. letošní triumf. Současně dosáhl na 52. prvenství své kariéry. Díky němu se trojnásobný šampion osamostatnil na čtvrtém místě historické tabulky od Alaina Prosta a současně se přiblížil ke třetímu Sebastianu Vettelovi, který má na kontě 53 výher.

Ačkoli Nizozemec projel cílem s náskokem téměř devíti sekund před Landem Norrisem, nebyla jeho cesta na nejvyšší stupeň po celou dobu poklidná. Nemalé hrozbě musel čelit v osmém kole, kdy na něj pilot McLarenu zaútočil v první i čtvrté zatáčce. To nizozemského jezdce zaskočilo.

„Zničehonic se hodně přiblížil. Nečekal jsem, že na mě v první zatáčce zaútočí,“ přiznává pilot Red Bullu. „V tom kole jsem musel hodně využít svou baterii, abych ho v první a čtvrté zatáčce ubránil, vybudoval si náskok a poté ho udržoval. Současně si ale myslím, že v této fázi bylo důležité starat se o pneumatiky, abych mohl stavět ve správnou chvíli,“ dodává.

Právě pneumatiky podle Verstappena sehrály v boji o vítězství klíčovou roli: „Zvenku to možná vypadalo docela snadně, ale řekl bych, že Lando dokázal po většinu všech úseků zajíždět časy srovnatelné se mnou. Vždy rozhodlo posledních pět nebo deset kol. Tam se zdálo, že jsme na tom byli s opotřebením lépe,“ vysvětluje.

Max Verstappen se osamostatnil na čtvrtém místě historických tabulek v počtu vítězství. Foto: Red Bull


Na okruhu Interlagos zvítězil Verstappen podruhé v kariéře. Poprvé zde vystoupal na nejvyšší stupeň již v roce 2019.

Pérez se bavil



Zatímco Max Verstappen slavil další vítězství, jeho týmovému kolegovi Sergiu Pérezovi uniklo jen těsně pódiové umístění. Mexičan dojel po velkém souboji s Fernandem Alonsem čtvrtý. Španělovi sice podlehl o pouhých 53 tisícin sekundy, přesto měl ale po dojezdu úsměv na rtu.

„Musím Fernandovi složit poklonu. Byl to totiž skvělý souboj. Závodili jsme velice férově, což je opravdu dobré. Bylo to velmi tvrdé, vždy jsme si ale nechali dostatek místa. Myslím si, že něco takového je možné jenom s pár jezdci na roštu. Je jasné, že Fernando na vás bude vždy zkoušet různé hry, vždy to ale bude férové. Ať už by získal pódium kdokoli z nás, bylo by velmi zasloužené. A nakonec se to povedlo jemu,“ ocenil svého soupeře.

Mexičan dodal, že ničeho nelituje: „Nemyslím si, že bych něco udělal jinak. Rád bych dojel na stupních vítězů a tato porážka bolí. Současně jsem ale rád za Fernanda. Odjel dobrý závod,“ říká.

Sergio Pérez se opět přiblížil k titulu vicemistra. Foto: Red Bull


Jelikož Pérez porazil Lewise Hamiltona, který se protrápil k osmému místu, přiblížil se k titulu vicemistra. Před závěrečnými dvěma závodními víkendy má k dobru 32 bodů.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Red Bull