Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Leclerca vyřadil problém s motorem

Leclerca vyřadil problém s motorem

Smyku se nemohl vyhnout

Měl to být boj o vítězství, nakonec ale Charles Leclerc neodjel při Velké ceně Sao Paula ani jedno kolo. Monačan sice vybojoval v páteční kvalifikaci start ze druhého místa, již během zaváděcího kola ale skončil ve zdi. Monačan původně hlásil, že šlo o problém s hydraulikou. Později se ale ukázalo, že to nebyla prvotní příčina.

„Během zaváděcího kola Charlese potkal problém s jedním z našich systémů. Kvůli tomu mu přestala fungovat hydraulika a posléze také posilovač řízení i převodovka. Bohužel s tím nemohl nic udělat. Nebylo možné auto ovládat a vyhnout se tak smyku,“ uvedlo Ferrari věci na pravou míru.

Prohlášení italské stáje potvrzuje i sám jezdec: „Ztratil jsem kontrolu nad volantem a pak už jsem jel rovně, protože mi nefungovala hydraulika,“ popisuje nepříjemné momenty. „Zablokovala se mi zadní kola, pak jsem se samozřejmě roztočil a trefil zeď. Nemohl jsem s tím nic dělat,“ dodává.

Ferrari si tak z nedělního závodu odneslo pouze osm bodů. O ty se postaral šestým místem Carlos Sainz. I Španěl ale měl ke spokojenosti daleko.

„Stejně jako včera jsme měli problémy se spojkou a proto jsme na startu ztratili nějaké pozice,“ říká k nevydařenému začátku závodu, při kterém se propadl ze šesté pozice na osmou.

Charles Leclerc mohl balit kufry už po zaváděcím kole. Foto: Ferrari



Ani další kola ale pro něj nebyla příliš radostná: „Dokázal jsem předjet oba Mercedesy, ale to bylo všechno. Aston Martin, Red Bull i McLaren dnes bohužel byly rychlejší. Šesté místo bylo zkrátka maximem,“ dodává.

I přes složitý víkend Ferrari ukrojilo ze své ztráty na Mercedes v Poháru konstruktérů. „Stříbrné šípy“ se totiž trápily s velkým opotřebením pneumatik. Zatímco Lewis Hamilton dojel až jako osmý, George Russell nakonec odstoupil. Německá stáj má nyní na druhém místě před týmem z Maranella k dobru 20 bodů.

V průběžném pořadí jezdců je na tom dva podniky před koncem lépe Sainz. Španěl se nachází na šesté pozici. Stále navíc může reálně přemýšlet i o čtvrtém místě. Zatímco na Fernanda Alonsa mu chybí šest bodů, pátý Lando Norris je na tom o tři body lépe. Charles Leclerc je sedmý a má o 22 bodů méně než Sainz.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Ferrari