Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Renault protestuje proti vozu Racing Pointu

Renault protestuje proti vozu Racing Pointu

Prý vznikl za vydatné pomoci Mercedesu

Čekalo se, že udeří už před týdnem, ale nakonec se „růžový mercedes“ stal terčem protestu až nyní. Tým Renault napadl legálnost monopostu RP20 Racing Pointu.

Oficiální podání oplývá odvolávkami na nejrůznější články technického řádu. V kostce jde o to, že Renault podezírá Racing Point nejen z toho, že loňské auto Mercedesu okopíroval, ale že zároveň použil některé originální díly z něj. A to takové, které mohou pocházet pouze z jeho vlastního vývoje. Dokonce se domnívá, že Mercedes svému zákazníkovi, jemuž dodává motory, poskytl důležitá důvěrná data, což se rovněž nesmí.

Takhle by se to Renaultu líbilo. Jenže Pérez vzápětí Ricciarda předjel. Zdroj: Racing Point

Renault se omezil na stručné prohlášení pro média: „Potvrzujeme, že jsme sportovním komisařům podali žádost, aby vyjasnili situaci kolem Racing Pointu RP20. Dokud nedojdou k rozhodnutí, zdržíme se jakýchkoliv dalších komentářů.

Spor se táhne od testů v Barceloně. Vůz už tam udivoval svojí výkonností. Racing Point opakovaně tvrdil, že se sice nechal mistrovským mercedesem inspirovat, ale že od trojcípé hvězdy nepřijal žádnou pomoc. Největšími kritiky se stali samozřejmě ti, kteří se cítili nejvíce ohroženi. Vedle Cyrila Abiteboula z Renaultu k nim patřil i šéf Red Bull Racingu Christian Horner.

Fantastické tempo, které dnes nasadil při stíhačce Sergio Pérez, bylo zřejmě onou pověstnou poslední kapkou, kterou přetekl pohár trpělivosti konkurence.

Zdroj: FORMULE.cz