Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

Konec dinosaurů ve F1!

Konec dinosaurů ve F1!

Budoucnost patří efektivním

Technický ředitel Racing Pointu Andrew Green neskrývá, že odsouhlasení rozpočtového stropu na úrovni 145 milionů amerických dolarů a další omezení pro rok 2021 a následující hrají jeho týmu do karet. Velké týmy vidí jako dinosaury, kteří se budou muset přizpůsobit, nebo vyhynou. Tak nebo tak, do pár let bude mít šanci vítězit mnohem více týmů a Racing Point, jenž bude od příštího roku nést jméno Aston Martin, by samozřejmě měl být mezi nimi.

"Ještě před rokem bych asi musel odpovědět ano," zareagoval Green v podcastu Beyond the Grid na otázku, zda Aston Martin bude potřebovat najmout více lidí a investovat, aby dohonil aktuální špičku.

"Dnes, s těmito pravidly a se změnami plánovanými na rok 2022, se věci změnily. Velké týmy jsou jako dinosauři a budoucnost patří malým, štíhlým a efektivním. Po finanční stránce se oni musejí přiblížit nám. Rozhodně nám to dává šanci, že budeme soupeři těm, kterým teď říkáme velké týmy. Protože velké týmy už nebudou. Musejí se zmenšit, dostat se na naši velikost.

My jsme takoví už řadu let, jsme na to zvyklí a jsme dobří. Můžeme být lepší, ale už teď odvádíme dobrou práci a děláme to dlouho. Dlouho se učíme, jak udělat co nejvíce s omezeným rozpočtem. Takže budeme ve výhodě. Před pár lety bych musel Lawrencea (Strolla, majitele týmu) bombardovat požadavky typu nová továrna, 900 lidí, vlastní aerodynamický tunel... Ale to už je minulost."

Odhaduje se, že Racing Point měl v roce 2019 rozpočet kolem 150 milionů. Ale to bylo před hospodářskou krizí a už v tom byly zahrnuty i náklady na motory, marketing, platy jezdců a další položky, které pod strop nespadají.

Blíží se doba, kdy žádný tým nebude větší než Racing Point. Foto: Racing Point

 

Zdroj: FORMULE.CZ