Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Strop bude 135 milionů, ale až v roce 2023

Strop bude 135 milionů, ale až v roce 2023

Deset šéfů týmů opět dokázalo najít kompromis

Na další videokonferenci se šéfové deseti týmů F1 dokázali s majiteli F1 a s Mezinárodní automobilovou federací dohodnout na kompromisu ohledně dalšího snižování rozpočtového stropu. Zpráva zatím není oficiální a úprava bude muset projít schvalovacím procesem. Při souhlasu všech šéfů by ale změně nic nemělo stát v cestě.

Původně měl počínaje rokem 2021 začít platit rozpočtový strop 175 milionů amerických dolarů a v budoucnu měl stoupat, aby vyrovnal inflaci. Krátce po vypuknutí krize způsobené virem Covid-19 a odložení začátku sezony na neurčito bylo dohodnuto, že strop půjde níže, na 145 milionů. Okamžitě se ale začaly ozývat hlasy, že i to je zbytečně mnoho.

"Nám by vyhovovalo, kdyby strop klesl na 100 milionů. Roky jsme měli přibližně takový rozpočet a dosahovali jsme dobré výsledky," řekl nedávno Otmar Szafnauer, šéf týmu Racing Point. "Pokud to bude 145 milionů, posune nás to o něco blíže k velkým týmům. Nesmíme opomenout potřeby velkých týmů, protože bychom o ně mohli přijít.

Já si myslím, že Ferrari zůstane ve F1 navždy. Tento sport je pro něj vším. Spíše bych si dělal starosti o týmy jako Mercedes. Pokud bychom šli na 100 milionů a přišli kvůli tomu o velký tým, nebyla by to žádná výhra."

Kompromis nakonec zohledňuje fakt, že týmy Mercedes, Ferrari a Red Bull v nejbližších měsících beztak čeká drastická odtučňovací kúra a není rozumné od nich žádat více. Tři velké týmy ale prý souhlasí, aby v roce 2022 strop klesl na 140 milionů dolarů a v roce 2023 ještě o pět milionů níže. Samozřejmě, ve stropě zůstaly díry pro motory, platy jezdců a nejvyššího managementu, marketing a další položky.

Zůstane současná silná trojka nedotknutelná, i když nebude mít ochrannou bariéru z mastných šeků? Foto: Mercedes

Zdroj: FORMULE.cz