Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Stal se obětí a znechutilo mu to celou F1

Stal se obětí a znechutilo mu to celou F1

Takto Nelson Piquet mladší vzpomíná na Crashgate

Nelson Piquet mladší se podělil o své vzpomínky na tzv. Crashgate. K podvodu došlo v roce 2008, kdy Piquet během Velké ceny Singapuru úmyslně havaroval.

Důležité přitom byly načasování i trať. Jeho tehdejší týmový kolega Fernando Alonso chvilku předtím absolvoval mimořádně brzkou zastávku v boxech. To je v Singapuru nesmyslná strategie, protože se tam těžko předjíždí a jezdec v průměrném voze, jaký tehdy měl Renault, se dostane za pomalá auta na chvostu pole. Zůstane za nimi uvězněn a ztratí spoustu času.

Jenže když Alonso opouštěl boxovou uličku, Piquet havaroval. Podle tehdejších pravidel se vjezd do boxů uzavřel. Všechny vozy se nejprve seřadily za bezpečnostním vozem a až pak se vjezd do boxů znovu otevřel. Za safety carem tedy nejprve Alonso dohnal veškerý čas ztracený v boxech. Potom všichni před ním odbočili do boxů a on se ocitl ve vedení závodu na okruhu, kde se téměř nedá předjíždět.

Po skončení závodu oslavoval heroické vítězství. Jenže celé to byl podvod, jelikož havárie týmového kolegy byla úmyslná. Nikdy nebylo prokázáno, že Alonso o plánovaném podvodu věděl, ale určitě o něm měli ponětí Piquet, šéf týmu Flavio Briatore a výkonný technický ředitel Pat Symonds. Piquet byl prý ale také pouze obětí dvou mocných mužů.

"Měl jsem proti sobě člověka, vlastně dva, dvě velké osobnosti zapojené do této odpornosti," řekl Brazilec v rozhovoru pro Inside Electric Podcast. "Všichni, kromě pár výjimek, pak samozřejmě byli na mé straně a pomáhali my. Proto také oba dostali zákaz (pracovat pro týmy F1) a mně se nic nestalo. Museli mi zaplatit a přišli o sponzora. Byl jsem frustrovaný. Byl jsem velmi mladý a emocionálně mě to položilo. Cítil jsem, že z tohoto prostředí musím odejít."

Piquet mladší se do Renaultu dostal jako jezdec, jehož manažerem byl Briatore. Vydrželi spolu rok a půl, než museli oba nedobrovolně opustit F1. Pak se soudili kvůli vydírání i Briatoreho podílu na Piquetových výdělcích. Foto: Renault

Čas a lidé dokáží za jedenáct let udělat se vzpomínkami divy. Piquet ve skutečnosti musel z týmu Renault v polovině roku 2009 odejít ještě předtím, než kauza vyplula na povrch, a to kvůli slabým výsledkům. V první polovině sezony nezískal ani bod, na rozdíl od Fernanda Alonsa, jenž byl v lepší polovině tabulky šampionátu.

Teprve pak se FIA ​​dozvěděla pravdu a Piquet vypovídal proti svému bývalému týmu výměnou za imunitu. Briatore na konci roku podal na Piqueta mladšího a jeho otce trestní oznámení kvůli údajnému vydírání. Prý chtěli, aby si mladík své místo udržel alespoň do konce sezony, jinak záležitost oznámí FIA. Což pak nejspíš udělali, pokud Piquetovo propuštění a odhalení kauzy během jednoho léta nebyla jen shoda náhod. Bývalý jezdec F1 poté zamířil do NASCAR a v roce 2015 se stal prvním šampionem formule E.

Zdroj: FORMULE.CZ