Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ecclestone nikoho nepodplácel

Ecclestone nikoho nepodplácel

Ani nevykrádal poštovní vagony

Bernie Ecclestone si nedá pokoj. V rozhovoru pro Autocar zase jednou zabrousil do politiky. Zastáncům její korektní podoby tak opět vstávají hrůzou vlasy na hlavě.

Když se ve třicátých letech dostal k moci, dosáhl mnoha pozoruhodných úspěchů. Nemocnice, vlaky a tak dále. Jenže kromě toho spáchal věci, které byly šílené a špatné.“ O kom je řeč? O Adolfu Hitlerovi. O úrovni některých médií svědčí to, že poslední větu z citace vypustila. Ale i tak je to pěkná nálož.

Prostořeký stařík vyjádřil také svůj obdiv k Donaldu Trumpovi („odvádí super práci, má nápady a dokáže je prosadit“), Vladimíru Putinovi a Borisi Johnsonovi. Dále projevil názor, že idea Evropské unie byla fantastická, bohužel však příliš demokratická. Brexit je tudíž krok správným směrem. „Musíme dále s kontinentem obchodovat, ale v Evropě být nepotřebujeme,“ prohlásil. 

Tohle je také Ecclestone. V roce 1958 se s monopostem Connaught marně pokoušel kvalifikovat do VC Monaka. Foto: archiv

Vrátil se i k už trochu pozapomenutému procesu v Mnichově v roce 2014. Tehdejší vládce F1 byl obžalován, že podplácel a naváděl ke zpronevěře manažera Bayerische Landesbank Gerharda Gribkowského. Nešlo tenkrát o nic menšího, než o prodej formule 1, který hodlal Mr. E ovlivnit ve svůj prospěch. Gribkowski, jehož peněžní ústav držel v šampionátu podíl, mu k tomu měl nelegální cestou dopomoci.

Sám skončil za mřížemi, zatímco pro Ecclestonea žádal státní zástupce desetiletý trest. Vykoupil se však horentní částkou sta milionů dolarů, po jejíž úhradě bylo obvinění staženo. „Gribkowského jsem nepodmáznul, jenže jsem to neměl jak dokázat, jelikož už seděl. Zaplatit byl vlastně výborný nápad. Jinak bych také bručel v base,“ konstatoval teď s odstupem času.

A došlo i na pověstnou Velkou vlakovou loupež z roku 1963, jejíž měl být podle některých fabulátorů hybnou silou. „Kdepak, s tím nemám nic společného. To by pro mě bylo moc málo peněz...,“ vyvrátil svérázným způsobem podezření.

Zdroj: FORMULE.cz