Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Ecclestone odsouzen za daňový podvod

Ecclestone odsouzen za daňový podvod

Tentokrát ho to vyšlo velmi draze.

Bývalý šéf Formule 1 se přiznal k daňovému podvodu a soud mu vyměřil trest odnětí svobody v délce 17 měsíců, avšak podmínečně odložený na dva roky. Bernie Ecclestone asi vydrží nebýt dva roky za nic odsouzený, ale bolet ho bude doplatek daní za období 18 let, od roku 1994 do roku 2022. Daňovému úřadu Spojeného království nepřiznaném singapurském fondu se nacházel majetek v hodnotě 400 milionů britských liber.

Brit pobývající s manželkou a malým potomkem na kávové plantáži v Brazílii musí v rámci občanskoprávní dohody zaplatit více než 650 milionů liber. Hodnota majetku 92letého Ecclestona je 2.5 miliardy liber. A to jsme si mysleli, že 100 milionů dolarů zaplacených v roce 2014 německému soudu byla velká ztráta. Nejvíce ale Ecclestona beztak stál rozvod s bývalou manželkou Slavicí Radičovou, která dostala rozvodové vyrovnání 998 milionů eur.

Kdyby se Ecclestone nebyl dohodl a přiznal, 16. listopadu by začal soudní proces, na kterého konci by miliardáři hrozil až 10letý trest odnětí svobody. Bernard Charles Ecclestone začínal po 2. světové válce jako obchodník s náhradními díly do motocyklů a závodil v monopostu F3, hlavně na okruhu Brands Hatch, kde však měl i pár nehod a závodní přilbu rychle zavěsil na hřebík. Následovala kariéra manažera jezdců, majitele týmu Brabham a následně začal spravovat televizní práva celé F1 a vyjednávat smlouvy s pořadateli závodů, což tehdy velká většina majitelů týmů považovala za málo lukrativní byznys.

Ecclestone přišel o značnou část svého majetku, ale zůstává na svobodě. Foto: FOM

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: FOM