Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Podle Browna bude Liberty lepším vlastníkem než CVC

Podle Browna bude Liberty lepším vlastníkem než CVC

Investiční skupina už dlouho jen dojila svou investici.

Zak Brown, zakladatel největší marketingové agentury v motorsportu, nám vysvětluje, proč je pro F1 dobré, že ji začne řídit mediální společnost Liberty Media a éra pod investiční společností CVC Capital Partners končí.

"Liberty Media je jedním z nejlepších strategických kupců, jaké byste si mohli přát," vysvětluje bývalý závodník a úspěšný byznysmen. "Tato změna znamená, že se na sport začne hledět z velmi dlouhodobého hlediska, což je opak přístupu investiční společnosti jako CVC. Ta dělá jen to, co se od ní očekává. Majetek vlastní sedm až deset let a postará se o fantastickou návratnost investice pro sebe a své akcionáře.

Ale strategický kupec může více myslet na strategický růst, což znamená velký zájem o fanoušky. A jakmile máte spoustu šťastných fanoušků, mladých fanoušků, více fanoušků, vše do sebe začne zapadat. Týmy jsou spokojené, sponzoři jsou spokojeni, televize jsou spokojené. Takže podle mě je uvidíme soustřeďovat se na fanouškovskou základnu, s čím přijde velké ozdravení sportu. Zdravější sport má zdravější týmy. Když se zlepší sport, je jednodušší najít sponzory, více sponzorů se chce dostat na palubu. Bude to dobré pro všechny."

Po ozdravění financí už delší dobu volají hlavně menší týmy. Systém dělení příjmů F1 nahrává velkých týmům s vlastními výhodnými smlouvami a přechod na placené televizní kanály snižuje zájem sponzorů. Vše se ale musí řídit již podepsanými smlouva a ty s týmy platí až do roku 2020.

"Smlouvy s týmy mají platnost do roku 2020, ale ekosystém F1, nejen věci týkající se týmů, není dobře nastavený. Každý dobrý byznys potřebuje zdravý ekosystém. Domnívám se, že se začne diskutovat o roce 2021 a že Liberty bude zajímat, co by bylo nejlepší pro sport. Mít zdravé týmy je lepší než mít zadlužené týmy."

Liberty radostně vítají i samotné týmy, mezi prvními byl McLaren.

"Bude to samozřejmě velká změna, která je ještě jen na začátku. Ale díky tomu, co jsme se dosud dozvěděli, jsme nabyli jistotu, že to pro F1 bude pozitivním krokem," odpověděl na otázky novinářů mluvčí McLarenu.

Navzdory prvním informacím, Liberty Media nekupuje akce pouze od CVC. Tyto dvě společnosti se hlavně vystřídají u kormidla, protože CVC se vzdává hlasovacích práv a kormidlo bude díky tomu držet Liberty. Podle Grand Prix Times se podíly mění následovně:

Liberty Media: 0% - 35.3%
CVC: 38.1% - 24.7%
Waddell & Reed: 20.5% - 13.3%
LB I Group (Lehman): 12.1% - 7.8%
Bambino Holdings: 8.4% - 5.4%
Norges: 4.1% - 2.7%
Bernie Ecclestone 3.3% - 2.1%
manažment: 2.8% - 1.8%
ostatní: 10.6% - 6.9% (včetně 1% FIA a Ferrari)