Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Bude mít F1 ​​brzy nového majitele?

Bude mít F1 ​​brzy nového majitele?

Liberty Media prý zaplatí miliardy a vymění Ecclestona.

Německý Auto Motor Und Sport o víkendu přinesl informaci, že komerční práva na F1 mohou už tento týden změnit majitele. Liberty Media Corporation je údajně připravena podepsat smlouvu, díky níž za 8.5 miliardy amerických dolarů (205 517 542 000 CZK) dostane 35.5% podíl ve společnosti ovládající všechny menší společnosti zodpovědné za chod a komerční záležitosti F1. O zájmu Liberty Media o koupi akcií se mluví už celé měsíce a CVC Capital Partners je už údajně připravena prodat.

Britský Autosport ale kontruje odlišnou zprávou, podle které je stále ve hře několik zájemců a Liberty Media ovládaná multimiliardářem Johnem Malonem, největším vlastníkem půdy v USA a zároveň majitelem baseballového týmu Atlanta Braves, má být pouze nejvážnějším kandidátem. Zájem má mít i RSE Ventures, investiční společnost vlastnící Miami Dolphins. Prodej navíc může být, vzhledem k výši částky, postupný, takže CVC se nemusí ze sportu stáhnout okamžitě.

Bernie Ecclestone na celou záležitost nemá velký vliv, jelikož mu už patří pouze 5.3% podíl a rodinný podnik Bambino má dalších 8.5 %. Nejisté je i jeho setrvání na místě předsedy Formula One Management. Možným náhradníkem je Chase Carey z amerického mediálního gigantu 21st Century Fox a bývalý Maloneho obchodní partner a hovoří se také o Alejandru Agagovi, který úspěšně rozjel sérii Formule E a Zaku Brownovi, bývalém závodníkovi a zakladateli Just Marketing International, největší marketingové agentury v oblasti motorsportu. Jelikož Ecclestona pravděpodobně nenahradí jeden člověk a jeho kompetence se rozdělí, může být správných několik jmen ze seznamu.