Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Dobrý nápad Haasu po zásluze potrestán

Dobrý nápad Haasu po zásluze potrestán

Anderson: Absolutně absurdní!

Se značnou nevolí se setkala penalizace obou jezdců Haasu za nedovolenou rádiovou komunikaci v zaváděcím kole VC Maďarska.

Zopakujme si nejprve fakta. Krátce po odjezdu z roštu hlásil Kevin Magnussen: „Šlápli jsme vedle, je to na slicky!“ Reagoval tak na stav dráhy, která bleskově osychala. Vzápětí se ozval i Romain Grosjean: „Rychle to schne. Měli bychom to zkusit.“ Následovala porada, v níž paradoxně převážil názor inženýra, který nebyl na okruhu přítomný. Navrhl okamžitě přezout na obutí do sucha. Šlo v dané chvíli o geniální rozhodnutí, které posunulo oba monoposty na čelní příčky. 

Původně i Haas vsadil na pneumatiky do mokra. Foto: Haas

Jenže aktuální pravidla povolují kontakt jezdce s boxy v celém průběhu velké ceny s jedinou výjimkou. A tou je právě fáze bezprostředně před startem. Proto musel přijít trest.

Ten v žádném případě neakceptuje například bývalý konstruktér a dnes uznávaný expert Gary Anderson. „Jedná se o těžko pochopitelné ustanovení, které trestá chytrého za nápad na získání určité výhody. V prostředí, kde jde nejen o souboj mezi jezdci, ale i stájemi, to je absurdní,“ napsal pro web The Race. „Původním záměrem zřejmě bylo zabránit tomu, aby závodník dostával pokyny ohledně zahřívání pneumatik nebo samotného startu. Potom se však zákaz nemá týkat debat o klimatických podmínkách a strategii.

Zdroje: Autosport, The Race, úvodní foto: Haas