Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Velká cena Evropy by mohla rotovat

Velká cena Evropy by mohla rotovat

Kdo to ale zaplatí?

Z nouze ctnost? Bouřlivý vývoj kalendáře letošní sezony MS F1 do něj zařadil okruhy, na kterých šampionát buď ještě nikdy nehostoval, nebo naposledy před řadou let. To mnohým vnuklo myšlenku, že takováto pestrost by neškodila ani v budoucnosti.

Podobné hlasy zesílily po VC Toskánska. Mugello se zejména jezdcům líbilo, i když staromódní trať dnešním požadavkům už moc nevyhovuje. Konkrétní podobu získaly v podobě návrhu na obnovenou a rotující VC Evropy. Jednoduše by se každý rok konala někde jinde.

Je to zajímavý nápad,“ konstatoval šéf týmu Mercedes Toto Wolff. Podle něj by to přineslo nejen lepší zábavu divákům, ale i větší vyrovnanost v poli. „Piloti i stáje by se nemohli spolehnout na dřívější zkušenosti. Rozdělení sil by určitě bylo jiné než na okruzích, na nichž závodíme každoročně.“ 

Mugello většinu závodníků nadchlo a chtěli by se na tento okruh vrátit. Foto: Red Bull

Wolff jako příklad uvedl Silverstone: „Na něm jsme tak často, že, pokud jde o kreativitu nebo pružnost myšlení, těžko přijdeš na něco převratného.

Současně ale upozornil na zjevný problém, který tento koncept prozatím odsouvá spíše do teoretické úrovně. „Nevím, jak by se takový podnik financoval. Promotér je závislý na prodeji vstupenek. A nejsem si jistý, zda to bude fungovat, když se někde jeden rok pojede a další zase ne,“ podotkl.

Zdroj: Motorsport-Total, úvodní foto: Red Bull