Novinky

  • 13.03.2024 Neutral Massa kvůli ne-titulu žaluje FIA a FOM o dvě miliardy korun

  • 20.02.2024 Good Takuma Sato je výkonným poradcem Honda Racing Corporation

  • 13.02.2024 Good FIA má nového technického ředitele monopostů - Jana Monchauxe

Facebook Instagram

AlphaTauri bude v Imole o krok před ostatními

AlphaTauri bude v Imole o krok před ostatními

Při filmovacím dni tým posbíral vstupní data

Do Imoly zavítá formule 1 opět po dlouhých čtrnácti letech. Veškerá kdysi sesbíraná data jsou tak stájím k ničemu, protože auta se od té doby radikálně změnila. Velká cena Emilie-Romagni na přelomu října a listopadu navíc účastníkům nabídne jediný trénink. Jakákoliv předem získaná výhoda, byť sebemenší, má tudíž cenu zlata.

V této souvislosti je často zmiňován tým AlphaTauri. Ten totiž 24. června absolvoval na okruhu, nesoucím jména Enza a Dina Ferrariových, filmovací den. Samozřejmě, mohl během něj použít jen dva roky staré monoposty, které navíc ani nejely naplno. Ale i tak shromáždili inženýři některé podstatné údaje a jezdci se seznámili s nástrahami pětikilometrové trati. 

Daniil Kvjat věří. že jeho tým bude mít v Imole výhodnější výchozí pozici než ostatní. Foto: AlphaTauri

Nejsem si tím tak úplně jistý, ale zřejmě na tom budeme o maličko lépe než ostatní, protože před kvalifikací se dostaneme na dráhu jen jednou,“ zauvažoval Daniil Kvjat. „Kdyby se jednalo o běžný víkend, jsou výchozí pozice úplně vyrovnané. Byl to přece jen pouhý filmovací den, žádný regulérní test. Teď ale známe profil a timing okruhu a nepřijedeme s úplně prázdnýma rukama. Nepřeceňoval bych to však. Dobrému závodníkovi musí k aklimatizaci stačit i devadesát minut.

Pierre Gasly se od Charlese Leclerka dozvěděl, že Ferrari podobná zkušenost z Mugella zpočátku, hlavně v prvním tréninku, pomohla. Později se nicméně výhoda postupně vytrácela. Jenže VC Toskánska měla obvyklý formát. V Imole mohou monoposty týmu z Faenzy rozvířit hladinu v mnohem větší míře.

Zdroj: Autosport, úvodní foto: AlphaTauri