Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Pro Red Bull přestal Kvjat existovat

Pro Red Bull přestal Kvjat existovat

Může za všechno zpackaný začátek sezony?

Daniil Kvjat svůj letošní boj o přežití ve formuli 1 prohrál. Na konci roku mu Scuderia AlphaTauri poděkovala za prokázané služby a na jeho místo angažovala Japonce Jukiho Cunodu.

Helmut Marko v rozhovoru pro web Motorsport-Total prozradil důvody rozchodu. „Poslední dva, tři závody opravdu ukázal rychlost,“ podotkl konzultant Red Bullu pro oblast motorsportu. „Jenže Pierre Gasly byl stabilně lepší. Se zkušenostmi a rutinou, kterými disponoval, toho Daniil předvedl moc málo.

Marko současně potvrdil, že Kvjat už nemá vůbec žádné vazby na Red Bull. „Toto téma je pro nás definitivně uzavřeno,“ zdůraznil. 

Kvjat nadále věří v návrat do F1 v roce 2022. Foto:AlphaTauri

Sám ruský závodník podle vlastních slov odchází se vztyčenou hlavou: „Moje první setkání s monopostem AT01 nedopadlo nejlépe. Vůbec jsme si navzájem neporozuměli. V této situaci bylo důležité udržet nervy na uzdě a tvrdě pracovat. Před pár lety by mě to ještě docela rozhodilo. Teď jsem ale zůstal v klidu. S inženýry jsme trpělivě přizpůsobovali auto mému stylu. Ve druhé polovině sezoně se začaly dostavovat výsledky.

V Imole dojel Kvjat čtvrtý a jen těsně mu unikly stupně vítězů. Skrývá se tedy příčina nezdaru v nepovedeném startu do šampionátu?

Patrně ano. Vždycky chceš vykročit pravou nohou. Víc o tom nehodlám mluvit. Faktem je, že Pierrovi se celý rok dařilo fantasticky. Mnohokrát se probojoval do třetí fáze kvalifikace, zatímco já uvázl ve druhé. Strašně mě to štvalo!

Zdroj: Motorsport-Total, Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri