Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Wolffa by na místo šéfa F1 nepustilo Ferrari

Wolffa by na místo šéfa F1 nepustilo Ferrari

Domenicaliho vítají Binotto, Steiner i Abiteboul

Po oznámení příchodu Stefana Domenicaliho na místo generálního ředitele formule 1 Toto Wolff už otevřeně řekl, že on tento post obsadit nemohl, ačkoli ho majitelé v této věci kontaktovali. Ví, že Ferrari by se postavilo na zadní, kdyby měl F1 vést bývalý šéf týmu Mercedes.

"Myslím, že je již všeobecně známo, že Greg (Maffei, generální ředitel Liberty Media, mateřské společnosti formule 1) se mnou mluvil, jenže to od začátku nikam nevedlo," prohlásil Wolff, jenž si díky úspěchům Mercedesu v padoku vydobyl velký respekt a pověst skvělého manažera.

"Jsem šťastný tam, kde jsem. Miluji, když rozhodují čísla na stopkách, miluji soutěžení, miluji závodění. Kam jsme se jako tým Mercedesu dostali... každý den se musím štípnout, abych si byl jist, že to není jenom sen.

A kromě toho, beztak to nemělo šanci na úspěch, protože Ferrari by bylo proti. Jsem si tím jistý. Ale chápu to. Má na to právo (nejspíš měl Wolff na mysli právo veta, pozn. red.) a s tím není těžké tomu zabránit. Ale respektuji to. Nejspíš bych na jeho místě přemýšlel stejně. A ani jsem nakonec nemusel být vybrán já, jelikož se hledal nejlepší člověk na tuto práci a Stefano jím je."

Domenicali je odchovancem Ferrari, v Maranellu byl zaměstnán od roku 1995 až do roku 2014, přičemž od sezony 2008 byl šéfem týmu. O práci přišel kvůli velmi slabým výsledkům Ferrari na začátku roku 2014, prvního v hybridní éře. Na rozdíl od Wolffa tedy již více než šest let není zaměstnancem žádného týmu.

"Jsme velmi rádi, že Chase (Carey) předá svou funkci Stefanovi," řekl Mattia Binotto, současný šéf týmu Ferrari, který do Maranella přišel ve stejný rok jako Domenicali. "Je to manažerský talent a hlavně jeho znalost tohoto sportu, v kombinaci s jeho zkušenostmi a osobnostními kvalitami, z něj udělali ideálního kandidáta."

Domenicali ještě v barvách Scuderie Ferrari. Foto: Ferrari

S jedním týmem ale Domenicali v posledních letech přece jen byl spojen. Když se po odchodu z F1 přesunul do automobilového průmyslu, zároveň ve FIA ​​přijal místo šéfa komise monopostů a z této pozice asistoval Haasu při jeho vstupu do F1.

"Nebýt Stefana, tak Haas není ve F1," překvapil Günther Steiner. "Asi jste o tom ještě neslyšeli, ale když jsem se snažil dát tento projekt dohromady, komunikoval jsem hlavně se Stefanem. On věřil, že to bude schůdná cesta. Když jsme získali Geneho (Haase), byl nám velmi nápomocný. Věřil v úspěch našeho nového obchodního modelu a podpořil ho."

V Domenicaliho schopnosti věří i úřadující šampion, jenž v roce 2008 proti jeho týmu vybojoval svůj první mistrovský titul.

"Stefana dobře znám, je to velmi příjemný chlapík," uvedl Lewis Hamilton. "Opravdu si nemyslím, že mohli najít někoho lepšího než on. Stefano má velké srdce, krásnou rodinu a správnou morálku. Věřím, že F1 čeká skvělá budoucnost."

Domenicaliho zpátky ve F1 samozřejmě uvítali všichni šéfové týmů. Cyril Abiteboul kupříkladu poukázal na to, že jako bývalý generální ředitel Lamborghini ví nejlépe, kvůli čemu tato značka ve F1 není a co automobilky od královny motorsportu očekávají.

Zdroj: RaceFans, GPFans, Sky Sports F1, úvodní foto: Lamborghini