Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ilott není na seznamu kandidátů Haasu

Ilott není na seznamu kandidátů Haasu

Může tam být dopsán zítra

Britský 21letý závodník Callum Ilott není na seznamu kandidátů na místo závodního jezdce Haasu v roce 2021. Tak to alespoň tvrdí šéf týmu Günther Steiner, který ovšem vzápětí dodává, že seznam ještě není uzavřený a Ferrari by do něj jezdce ze své akademie mohlo dostat. Pravděpodobně výměnou za slevu na pohonné jednotky, které Haas od Ferrari nakupuje.

"Není na našem seznamu, protože je to jezdec patřící Ferrari," prohlásil Steiner, který má pro příští rok volné obě závodní sedačky. "Nevím, co s ním Ferrari zamýšlí dělat, jak si představuje jeho budoucnost. Aktuálně ho tedy nemáme na seznamu.

Má můj respekt jako jezdec, který je aktuálně druhý v šampionátu F2. To znamená, že musí být hodné dobrý. Poprvé jsem se s ním krátce setkal dnes ráno. Ještě nás čeká odpolední porada, tam se blíže seznámíme. Ale jak jsem řekl, není na seznamu. Možná by tam mohl být zítra."

Samozřejmě, Steiner neřekl, že čeká, zda Ferrari bude ochotno svého juniora výrazněji finančně podpořit. Má ale představu o tom, jaký výkon od něj očekává v zítřejším prvním tréninku.

"Jeden trénink nerozhoduje. Jedině, že by něco zvoral. Kupříkladu kdyby havaroval a poškodil vůz, tak ho na seznam určitě nepřipíšeme. Zítra to nebude o jeho rychlosti. Chceme vidět, jak mu to půjde, jak pracuje. Nevím, co bude dál, protože je to jezdec Ferrari. Určitě nechci, aby se nás pokusil ohromit. Většinou když se mladý jezdec snaží ohromit, dopadne to přesně opačně, takže by to raději neměl dělat," připomněl Steiner.

Ilott musí na dveře Haasu zaklepat spolu s manažerem Ferrari. Foto: Haas

Ferrari tento víkend zajistilo trénink ve voze Haas Illotovi a současně usedne Mick Schumacher do vozu Alfa Romeo. Robert Švarcman se má ve voze Alfa Romeo zúčastnit prvního tréninku před Velkou cenou Abú Zabí, posledním závodem sezony.

Všichni tři se již v rámci přípravy svezli v monopostu Ferrari SF71H z roku 2018 na soukromém testovacím okruhu Fiorano. To žurnalisty dovedlo ke spekulaci, že pokud po skončení sezony F2 budou mít všichni tři nárok požádat FIA o udělení superlicence, Ferrari se je pokusí dostat na starty velkých cen sezony 2021. Realizaci nepravděpodobného scénáře však rychle vyloučil sportovní ředitel týmu Ferrari Laurent Mekies.

"Jsme šťastní, že máme tak mnoho talentovaných jezdců. Dává nám to jistotu stability," řekl Mekies v rozhovoru pro Speed ​​Week. "V budoucnu si z nich budeme moci vybírat. Přesně z tohoto důvodu jsme akademii založili. Nicméně víme, že nebude možné dostat do F1 tři jezdce najednou. Máme ale jiné nástroje, jak pokračovat v rozvoji jejich schopností včetně F2 nebo místa našeho testovacího jezdce."

Pokud je pravdou, že Kimi Räikkönen prodlužuje smlouvu s Alfou Romeo, tak do tohoto týmu bude moci Ferrari umístit pouze jednoho ze svých mladíků. Což také znamená rozloučit se s Antoniem Giovinazzim, jenž je ve věku 26 let a 10 měsíců na juniora už přece jen trošku příliš starý. Bez něj by bylo volné i místo testovacího jezdce Ferrari, jenž by podle současného stavu v tabulce šampionátu F2 mělo připadnout Rusovi Švarcmanovi, jenž by tedy dostal za úkol získat titul mistra F2 příští rok. Jméno Schumacher jistě dokáže dobře marketingově využít Alfa Romeo, takže to tak vychází, že Ilott by se měl pokusil přesvědčit Steinera.

"Na trhu jsou volní velmi zkušení, středně zkušení i mladí jezdci, takže si můžeme vybírat," pochlubil se Steiner. "Chtěli bychom, aby rozhodnutí padlo v nejbližších týdnech. Hlavně kvůli lidem, kteří na něj čekají. Pro mě je důležité, aby jezdci, kteří s námi budou příští rok, s námi zůstali také v roce 2022, kdy budeme mít zcela nový vůz."

Kromě současných jezdců, Romaina Grosjeana a Kevina Magnussena, mají o místo v Haasu zájem také Sergio Pérez a Nico Hülkenberg.

Zdroj: RaceFans, Speed ​​Week, The Race, úvodní foto: Haas