Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Renault a Ferrari prošly nárazovými testy

Renault a Ferrari prošly nárazovými testy

Přípravy na sezonu 2022 v plném proudu.

Týmy Ferrari a Renault nedávno v zařízeních s certifikátem FIA úspěšně absolvovaly nárazové testy přední části jejich vozů. Ne vozů pro sezonu 2021, nýbrž pro sezonu 2022.

Už příští rok se na okruhy měla dostat zcela nová generace vozů F1 využívajících přísavný efekt, méně závislých na přítlačných křídlech a s 18palcovými koly. Kvůli propuknutí pandemie Covid-19 a následné nejistotě byl tento velký krok odložen na rok 2022 a týmům bylo zakázáno pracovat na prvním voze nové generace ve větrném tunelu i v CFD programu až do konce roku 2020.

Podle italské verze webu Motorsport však dva tovární týmy, které si od velkého restartu technických pravidel slibují nejvíce a od roku 2021 naopak nejméně, již delší dobu makají na částech šasi. Dnes už tedy vědí, že jimi vyvinuté nosy monopostů by byly připuštěny na start sezony 2022. Během příštích 15 měsíců nejspíš ještě přijdou s vylepšenými verzemi, ale již mají základ, na kterém budou moci od ledna stavět i jejich aerodynamici.

Ferrari i Renault (od příštího roku přejmenován na Alpine) chtějí vytáhnout do boje proti v současnosti dominantnímu Mercedesu, ale v roce 2021 si na to ještě netroufnou, vzhledem k jejich současné velké rychlostní ztrátě dobře viditelné v kvalifikacích i v závodech. Jediný, kdo si troufá vyzvat Mercedes příští rok, je tým Red Bull, pro který to bude poslední rok s tovární podporou Hondy.

Renault i Ferrari už mají nachystané nosy pro sezónu 2022. Foto: Renault

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari