Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Honda odchází kvůli penězům, tvrdí Carey

Honda odchází kvůli penězům, tvrdí Carey

Japoncům opět vyschl penězovod

Honda F1 opouští ze stejného důvodu, z jakého se z tohoto sportu vytratila v roce 2008. Navzdory ohromným investicím v posledních letech najednou nemá peníze ani na účast, nebo si ji prostě bez velkého finančního krytí nedokáže představit. V každém případě ale není pravdou, že odchází kvůli tomu, že F1 je pro ni málo zelená a že své inženýry nutně potřebuje na projektu uhlíkové neutrality, naplánované až na rok 2050. Tak to alespoň vidí odcházející generální ředitel F1 Chase Carey.

"Podle mě jsou za jejím rozhodnutím především ekonomické výzvy, kterým musí čelit mateřská společnost Honda," nechal se slyšet Carey, kterému ztráta automobilky zajisté kazí loučení s křeslem ředitele globálně nejpopulárnější disciplíny motorsportu.

"Automobilový průmysl jako takový čelí výzvám a Honda se potřebuje soustředit a bojovat s nimi. To podle mě rozhodlo. Je také pravdou, že se v budoucnu podíváme na obchodní model výrobců motorů a budeme ho zlepšovat. Jenže Honda byla pod tlakem učinit rozhodnutí teď. A rozhodla se, jak se rozhodla."

Jelikož F1 chce zůstat hi-tech, ale nehodlá jít cestou elektrifikace, plánem je přejít na palivo nevyráběné z ropy. Díky tomu by Hondu v budoucnu mohl nahradit třeba Volkswagen, jehož příchod F1 očekává již celá desetiletí.

"Nevím, jestli někdo postřehl pár měsíců staré vyjádření generálního ředitele Volkswagenu. I jemu se velmi líbí, kam směřujeme, a byl velmi pozitivní i ohledně důležitosti naší platformy," upozornil Carey.

Oficiálnímu vysvětlení Hondy Carey nevěří. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Formula One