Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Vietnam se F1 nedočká ani napřesrok

Vietnam se F1 nedočká ani napřesrok

Bez zavřeného starosty to nepůjde

Dnes by měl být zveřejněn provizorní kalendář MS F1 pro rok 2021. Už předem však uniklo na veřejnost, že Velkou cenu Vietnamu v něm budeme hledat marně.

Termín 25, dubna, na jaký byla původně plánována, je údajně uváděn jako volný. O příčinách krachu ambiciózního projektu se můžeme jen dohadovat. 

Snímek z doby, kdy finišovaly přípravy na letošní VC Vietnamu. Tu nakonec zlikvidoval koronavirus. Foto: Vietnam Grand Prix Corporation

Agentura AFP přišla s tvrzením, že důvodem je srpnové zatčení tehdejšího starosty Hanoje, v níž se závod měl jet, Nguyen Duc Čunga. Funkcionář byl obviněn z přijímání úplatků. Zda i v souvislosti s výstavbou hypermoderního autodromu, známo není.

Bez Čunga, jenž byl duchovním otcem a hlavní hnací silou příchodu F1 do Vietnamu, je údajně celá záležitost odsouzena k zániku. Vláda této indočínské země přitom v roce 2018 uzavřela s F1 desetiletou dohodu, v jejíž rámci se zavázala zaplatit za každý uskutečněný podnik licenční poplatek 50 milionů eur. Coby oficiální organizátor figurovala soukromá společnost VinGroup, která chtěla klání odjet za umělého osvětlení.

Zdroj: Motorsport. AFP, úvodní foto: Vietnam Grand Prix Corporation