Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Městský okruh v Džiddě navrhne Tilke

Městský okruh v Džiddě navrhne Tilke

Je ze všech nejrychlejší

Hermann Tilke, známý také jako dvorní designér okruhů F1, navrhne městskou trať v Saúdské Arábii. Pořadatel tento krok zdůvodnil jednoduše. Času je málo, Velká cena Saúdské Arábie má být předposledním podnikem sezony 2021 a společnost Tilke má nejbohatší zkušenosti.

"Vzhledem k tomu, kolik času nám zbývá, jsme došli k závěru, že nejlepší bude oslovit přímo společnost Tilke," vysvětlil Princ Chálid ibn Sultan Al Fajsal, prezident saúdskoarabské motorsportovní federace v rozhovoru pro RaceFans.

"Musíme postupovat velmi rychle a bude to městský okruh, takže ne nový projekt, kde by se začínalo od nuly. Proto jsme chtěli někoho, kdo má zkušenosti s městskými okruhy i autodromy. Jsme v úzké spolupráci s Rossem Brawnem a jeho týmem a společností Tilke.

Nechceme být pouze dalším závodem, chceme být výjimeční. Chceme, aby náš závod byl nejlepší. Proto úzce spolupracujeme s formulí 1 a Tilkem a mohu vám slíbit, že vidět závod v ulicích Džiddy bude nezapomenutelný zážitek."

Hermann Tilke má na svědomí pár méně zdařilých okruhů, přičemž na jeho výtvorech v Koreji a Indii se už ani nezávodí. S budováním tratí ne na zelené louce, ale prostě tam, kde se podařilo získat smlouvu na závod F1, už ale má opravdu bohaté zkušenosti. Navrhl tratě v Singapuru, Valencii, Soči, Baku i v Hanoji, což vše jsou městské okruhy pro F1. Celkově je podepsán pod 44 okruhy, městskými tratěmi, renovacemi a nerealizovanými projekty.

Al Fajsal řekl, že chce trať, která bude rychlá, vzrušující a bude se na ní hodně předjíždět, ne jako v Monaku, kde viděl pouze procesí v pěkné scenérii. Celé to přitom má být pouze na dva roky, pak se velká cena přesune na okruh budovaný v blízkosti hlavního města.

Trať v ulicích Baku se těší velké oblíbě mezi jezdci i fanoušky. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: