Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Naváže Verstappen na posledních pět ročníků?

Naváže Verstappen na posledních pět ročníků?

Pirelli – strategie pro závod

Lewis Hamilton se zázračně rychle zbavil covidu, ale to ještě neznamená, že je o vítězi posledního závodu sezony rozhodnuto. Vždyť posledních pět ročníků VC Abú Zabí vyhrál jezdec z pole position.

Tentokrát má být podle Pirelli nejvhodnější strategií jediná zastávka. Jako ideální se jeví start na střední směsi a po 18 kolech výměna na tvrdou. Kdo bude začínat na měkké směsi, měl by ji vyměnit už po 14 kolech.

Dvě zastávky jsou pomalejší zejména kvůli tomu, že se na okruhu Yas Marina obtížně předjíždí. Vybojovat zpátky ztracenou pozici bude proto obtížnější. Časovou ztrátu zvyšuje také poněkud komplikovaný výjezd z boxové uličky. Pokud by se k tomu přesto někdo rozhodl, měl by použít dvakrát měkkou směs na pouhých 12 kol a mezi tím absolvovat 31 kol na tvrdé.

Max Verstappen vybojoval pole position potřetí v kariéře a poprvé od VC Brazílie 2019. První trojici sice dělila necelá desetina sekundy, ale pro závod to bude znamenat velkou výhodu. Na střední směsi se do závěrečné části kvalifikace probojovali oba mercedesy, Max Verstappen, Carlos Sainz a Charles Leclerc. Všichni tedy na ní mohou odstartovat do závodu.

Následující infografika prozradí, kolik má který z jezdců k dispozici pneumatik.

Zdroj: Pirelli. Úvodní foto: Pirelli.