Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Rekord na ojeté sadě tvrdých pneumatik

Rekord na ojeté sadě tvrdých pneumatik

VC Abú Zabí – analýza Pirelli

Lewis Hamilton vyhrál VC Abú Zabí podle očekávání jen s jednou výměnou pneumatik. Zastavil k ní však mnohem později, než se původně předpokládalo. Životnost pneumatik znovu předčila očekávání.

Vítěz Lewis Hamilton i druhý Max Verstappen měli stejnou strategii, protože přezouvali ze střední směsi na tvrdou. Třetí Charles Leclerc však použil všechny tři směsi pneumatik, a to se stává jen zřídka. V závěrečné fázi závodu se totiž na měkkých gumách pokusil o nemožné. Na lepší výsledek tentokrát neměl šanci.

Lewis Hamilton vyhrál z pole position a zajel i nejrychlejší kolo v závodě. Během 55 kol závodu se vůbec nedostal pod tlak soupeřů. Vytvořil nový traťový rekord časem 1:39,283 (201,388 km/h). Pozoruhodné je, že to dokázal v 53. kole, když měly jeho tvrdé pneumatiky za sebou 27 kol!

Ferrari se rozhodlo pro dvě zastávky, ale u obou jezdců zvolilo odlišnou strategii. Zatímco Charles Leclerc použil směsi v pořadí střední, tvrdá, měkká, jeho kolega Sebastian Vettel přesně naopak. V obou případech povolalo do boxu oba jezdce ve stejném kole.

Na tvrdých pneumatikách dosáhl nejlepšího času Hamilton výkonem 1:39,283. Na střední směsi byl nejrychlejší Vettel (1:40,128) a na měkké Leclerc (1:40,442). Na tvrdé směsi ujel nejdelší vzdálenost Gasly (52 kol), na střední Pérez (37) a na měkké Stroll (22). Jedinkrát u mechaniků zastavili Hamilton, Verstappen, Bottas, Albon, Pérez, Norris, Kvjat, Hülkenberg, Räikkönen, Magnussen, Grosjean, Russell, Gasly a Kubica. Dvakrát Leclerc, Vettel, Sainz, Ricciardo, Giovinazzi. Stroll závod nedokončil.

Víc se dozvíte z následující infografiky.