Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

K pódiu opravdu vedla jediná zastávka

K pódiu opravdu vedla jediná zastávka

VC Belgie – analýza Pirelli

Lewis Hamilton vyhrál na nejdelší trati seriálu podle očekávání s jedinou zastávkou. Nevadilo mu ani to, že vzhledem k okolnostem přišla dřív, než bylo v plánu. Soupeři mu znovu rychlostí vůbec nestačili.

Obhájce titulu získal 89. triumf v kariéře z pole position a ani na chvíli při tom neztratil vedení. Kvůli haváriím Antonia Giovinazziho a George Russella vyjel už v 11. kole safety car. Většina jezdců toho využila k první zastávce. Někteří z druhé poloviny jezdeckého pole to stihli ještě v kole desátém – Räikkönen, Leclerc, Grosjean, Latifi a Magnussen. Další v kole následujícím i za cenu dvojité zastávky v týmu – Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Ocon, Albon, Norris, Stroll, Kvjat a Vettel. Na trati tedy bez přezouvání zůstali jen Gasly a Pérez.

Hamilton přezouval ze střední na tvrdou směs. Stejnou strategii použili všichni jezdci, kteří dojeli až ke stupni vítězů. Všichni jezdci, kteří přezouvali během safety caru, obuli tvrdou směs. Jedinou výjimkou byl Albon, který dal přednost střední. Přesto dokázal absolvovat stejnou vzdálenost do cíle. Pravdou ovšem je, že ve finiši ztrácel rychlost.

Gaslymu se odlišná taktika vyplatila. Jako jediný startoval na tvrdé směsi, absolvoval na ní 26 kol a přezul na střední. S pomocí této strategie se posunul z 12. místa na startu na osmé v cíli.

Navzdory předpovědím se celý závod odjel za sucha.

Na tvrdých pneumatikách dosáhl nejlepšího času Daniel Ricciardo výkonem 1:47,483. Na střední směsi byl nejrychlejší Pierre Gasly (1:47,839), na měkké Kevin Magnussen (1:48,083). Na tvrdé směsi ujeli nejdelší vzdálenost Kimi Räikkönen a Romain Grosjean (34 kol), na střední Alexander Albon (33) a na měkké Sergio Pérez (18).

Jedinkrát u mechaniků zastavili Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Max Verstappen, Daniel Ricciardo, Esteban Ocon, Alexander Albon, Lando Norris, Lance Stroll, Sergio Pérez, Daniil Kvjat, Kimi Räikkönen, Sebastian Vettel a Romain Grosjean. Dvakrát Charles Leclerc, Nicholas Latifi a Kevin Magnussen.

Víc se dozvíte z následující infografiky. 

 

Zdroj: Pirelli, úvodní foto: Pirelli