Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Hamilton čtyřikrát překonal nejlepší čas

Hamilton čtyřikrát překonal nejlepší čas

Pirelli – strategie pro závod

Pneumatiky jsou samozřejmě velmi důležitým faktorem úspěchu. Optimální strategie pro VC Belgie však může být výrazně ovlivněna počasím. Dlouhodobě se na neděli očekává déšť.

Nejnovější předpověď sice hrozbu deště výrazně snížila, ale i tak může velkou roli sehrát teplota vzduchu i asfaltu.

Teoreticky by měl být nejrychlejší strategií start na měkkých pneumatikách, přezutí zhruba po 18 kolech a poté dokončení závodu na střední směsi. Přesný opak může fungovat také.

Druhou nejvhodnější variantou může být začátek na měkké směsi a po 16 kolech přezutí na tvrdou. Přibližně stejně účinná může být volba startu na měkké (14 kol), další úsek na střední (16) a finiš na měkké (14).

Všechny výše uvedené strategie jsou si ve skutečnosti docela blízké, takže se při rozhodování o nejlepším řešení bude přihlížet k individuálním závodním okolnostem.

Lewis Hamilton opět absolvoval kvalifikaci z říše snů. Loňský čas Charlese Leclerka vylepšil téměř o 1,3 vteřiny! Během souboje s časem celkem čtyřikrát(!) překonal dosud nejlepší čas dosažený na okruhu ve Spa-Francorchampsu. Výkon postačující loni na zisk pole position překonalo sedm jezdců!

První tři jezdci – Lewis Hamilton, Valtteri Bottas a Max Verstappen – budou startovat na střední směsi, na níž postoupili do finálové fáze kvalifikace. Zbývající jezdci z první desítky začnou na měkkých pneumatikách.

Následující infografika prozradí, kolik má který z jezdců k dispozici pneumatik.

Zdroj: Pirelli, úvodní foto: Pirelli.