Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Safety car ovlivnil strategii zastávek v boxech

Safety car ovlivnil strategii zastávek v boxech

VC Ruska – analýza Pirelli

Lewis Hamilton vyhrál VC Ruska z druhé pozice na startu. Využil k tomu jednu zastávku pro výměnu středních pneumatik za měkké při virtuálním safety caru. Stejnou strategii zvolil i druhý Valtteri Bottas.

Za nimi ovšem byla k vidění celá škála taktických variant. Vliv na rozhodování mělo také dvojí vyjetí zpomalovacího vozu.

Mercedes jako jediný tým z první desítky rozjížděl závod na pneumatikách střední tvrdosti. Naopak rivalové z Ferrari vyrazili na nejměkčí variantě. Těžko říct, jak by souboj dopadl, nebýt aktivování virtuálního safety caru. Oba mercedesy díky tomu zvládly zastávku v mnohem kratší době a dostaly se do vedení.

Ferrari ještě zkusilo změnit taktiku a dvě kola po mercedesech povolalo Leclerka k další výměně, aby měl k dispozici stejné pneumatiky jako největší soupeři. Nepodařilo se mu však překonat bariéru v podobě Bottase.

Největší pokrok zaznamenal během závodu Albon. Po startu z uličky před boxy měl jedinou zastávku a přezul ze střední na měkkou směs. Cílem nakonec projel pátý. Úplně jinou variantu zvolil z poslední pozice startující Kvjat. Na tvrdé směsi chtěl zůstat co nejdéle na trati, ale očekávaný výsledek to nepřineslo.

Na tvrdých pneumatikách dosáhl nejlepšího času Kvjat výkonem 1:40,583. Na střední směsi byl nejrychlejší Verstappen (1:36,937) a na měkké Hamilton (1:35,761). Na tvrdé směsi ujel nejdelší vzdálenost Kvjat (27 kol), na střední Norris (33) a na měkké Verstappen (28). Dvakrát u mechaniků zastavili Leclerc, Hülkenberg, Kvjat, Giovinazzi i Kubica, všichni ostatní jeli s jednou výměnou kol.

Víc se dozvíte z následující infografiky.