Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Hamilton se nedal přemluvit hned

Hamilton se nedal přemluvit hned

Singapur nebyl tak důležitý, jak si lidé mysleli

Už jsme si zvykli, že Lewis Hamilton se každou zimu vrací k událostem, které ho nasměrovaly do Mercedesu a pak spolu s ním k mistrovským titulům. A téměř vždy se dozvíme něco nového. Tentokrát Hamilton prozradil, že odstoupení z Velké ceny Singapuru 2012 nebylo pro jeho rozhodnutí odejít z McLarenu tak důležité, jak se mohlo zdát a jak mnozí žurnalisté tvrdili.

Připomeňme, že vítězství v předchozím závodě na Monze ho dostalo na druhé místo v šampionátu za Fernanda Alonsa a před Sebastiana Vettela (který nakonec seriál vyhrál, ale to tehdy ještě nikdo nevěděl). Vypadnutím v Singapuru kvůli poruše převodovky opět kontakt s čelem šampionátu ztratil a bolelo ho to o to více, že odstoupil z prvního místa.

Krátce po závodě strávil nějaký čas s Nikim Laudou, ​​toho času už nevýkonným ředitelem Mercedesu. Zanedlouho pootm oznámil svůj přestup do Mercedesu. Do týmu, který do té doby vyhrál jeden závod. A odešel z McLarenu, který byl součástí špičky od konce 90. let. Později ale zmiňoval i důležitý rozhovor s Rossem Brawnem, tehdejším šéfem týmu Mercedes. Tak jak to bylo doopravdy?

"Není pravdou, že mě Niki přemluvil v Singapuru," tvrdí teď Hamilton. "S Nikim jsem mluvil již dříve, u sebe doma v Monaku. A pak jsme spolu mluvili opět. Vícekrát. Jsem si jist, že to byl on, kdo mě kontaktoval jako první. Opakoval mi věci jako: Musíš přijít do tohoto týmu. Ale já jsem mu zpočátku moc nevěřil.

Myslím, že se to změnilo a začal jsem se o tuto možnost více zajímat v době, kdy se do toho zapojil Ross. Setkali jsme se v domě mé mámy. Promluvili jsme si v kuchyni nad šálkem čaje. Řekl mi o svých plánech s tímto týmem. On mi skutečně ukázal, na čem tento tým pracuje a jaké změny v něm probíhají. Tam se to zlomilo.

S Nikim jsme pak pracovali na bodech smlouvy. Mám na to hezké vzpomínky. Po Singapuru si Niki uvědomil, že máme mnoho společného. Tam začalo i naše přátelství. V mnohém se mi podobáš, řekl mi. Myslím, že tam si to skutečně uvědomil. Předtím jsme spolu moc nemluvili a jeden o druhém jsme věděli hlavně to, co jsme si přečetli, plus první dojmy."

První kontakt byl v Monaku, námluvy trvaly měsíce. Foto: McLaren

Věci se pak vyvinuly jinak. Mercedes do týmu přibral Tota Wolffa a pro Brawna už v něm nezbyl dostatek místa, tak odešel. I k Wolffovi si však Hamilton našel cestu a už spolu získali šest mistrovských titulů a sedm pohárů konstruktérů.

"Věděl jsem, že dělám dobré rozhodnutí. Věděl jsem, že takto to pro mě bude nejlepší. Ale věděl jsem, že získám šest titulů? Ne, to jsem nevěděl," tvrdí Hamilton.

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: McLaren