Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Domenicaliho napadlo zjednodušit pravidla

Domenicaliho napadlo zjednodušit pravidla

Čeká je odtučňovací kúra.

Nový generální ředitel společnosti Formula 1, Stefano Domenicali, dospěl k závěru, že F1 musí zjednodušit své sportovní i technická pravidla. Konečně.

Domenicali je v křesle generálního ředitele od 1. ledna tohoto roku, poté co šéfoval Scuderii Ferrari a automobilce Lamborghini, a pomalu si utváří řebříček priorit. Ještě z dob u Ferrari si nejspíš pamatuje frustraci z komplikovaných, nejednoznačných pravidel navrstvených lety přidávání dalších a dalších příkazů a zákazů.

"Musíme se vyhnout chybám z minulosti a musíme zjednodušit pravidla. Když si dnes vezmete výtisk technických nebo sportovních pravidel, vypadá jako Bible," řekl Domenicali v rozhovoru pro Gazzetta dello Sport. "Potřebujeme prostší sadu pravidel s minimem příležitostí k alternativní interpretaci a bez šedých zón.

Také musíme přenést soustředění našeho sportu zpět na závodníky, jako tomu je v závodech motocyklů, kde je evidentní rozhodující podíl jezdce na konečném výsledku. Přitom tady máme generaci s mnoha mladými, a přitom už vynikajícími jezdci. Velká cena pak má přilákat diváky nejen jezdeckými hvězdami, ale mají dostat mix sportu, show, hudby..., zážitek jako z velkého koncertu."

F1 by měla být méně komplikovaná, stejně jako její motory. Foto: Renault

U Lamborghini zase viděl F1 z pohledu menší automobilky s mimořádně prestižním jménem, ​​která by mohla do série vstoupit s vlastním motorem, ale nejspíš by se jí to nevyplatilo. Pohonné jednotky, které se začnou používat od roku 2025, by proto měly být levnější než současné a do sportu by měly přibýt další automobilky.

Zdroj: Gazzetta dello Sport, úvodní foto: Lamborghini