Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Domenicali stopl dvoudenní víkendy

Domenicali stopl dvoudenní víkendy

Rychlost není všechno.

Pod bývalým generální ředitelem Chasem Careym F1 uvažovala nad zkrácením závodního víkendu na dva dny. Série by takto ušetřila jeden den v týdnu, díky čemuž by se mohla rychleji přesouvat po světě a ročně by stihla více závodů. Stefano Domenicali však tomuto nápadu řekl jasné ne.

"Všichni pořadatelé dali najevo, že mají zájem o plnohodnotný podnik pro své návštěvníky a my to musíme respektovat," vysvětlil nový generální ředitel F1.

Trochu překvapivě se dvoudenního eventu částečně zastal Lewis Hamilton. Ten si zkrácený harmonogram vyzkoušel loni v Německu, když se na Nürburgringu v pátek nejezdilo kvůli špatnému počasí a také v Imole, nacpané do kalendáře na poslední chvíli.

"Ušetřili bychom 22 dní, během kterých vozy krouží po trati a znečišťují vzduch, planetu. Takže by to mělo své světlé stránky," řekl úřadující šampion. "Ale bylo by to pro nás dost náročné. Jsme zvyklí mít v pátek dva tréninky. Během tohoto dne zkoušíme tuny různých nastavení. Pokud někdo začne špatně, má spoustu času napravit to.

Kdybychom začínali až v sobotu, neměli bychom čas na nic. V ranním tréninku bychom zjistili, jak se vůz zpráva na daném okruhu a hned bychom museli vybrat nastavení pro kvalifikaci a závod. Bylo by to velmi náročné."

Stefano řekl dvoudenním víkendům jasné ne. Foto: Formula1

V krátkém videu zveřejněném na oficiálním webu F1 řekl Domenicali ano uhlíkové neutralitě do roku 2030, hledání talentované závodnice do vozu F1, udržení statusu nejrychlejších vozů světa pro monoposty F1, závodu v Africe i druhému závodu v USA.

Zdroj: Formula1, úvodní foto: Red Bull