Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Uvidíme ve sprintech zastávky?

Uvidíme ve sprintech zastávky?

Žou a Lundgaard to nevylučují

V sobotu má formule 2 v Bahrajnu na programu úvodní dva sprintové závody. V nich sice není povinností absolvovat zastávku v boxech, po skončení páteční kvalifikace se ale někteří piloti nechali slyšet, že by k zastávkám dojít mohlo.

„Pokud se bude stavět, tak buď v prvním nebo ve druhém závodě (v nedělním hlavním závodě je zastávka povinná – pozn. red.). Vše ale bude záviset na opotřebení pneumatik, na rychlosti a také na tom, jakou roli sehraje zpomalovací vůz,“ prohlásil vítěz kvalifikace Guanju Žou.

Guanju Žou byl v páteční kvalifikaci nejrychlejší. Foto: FIA Formula 2

 

V podobném duchu jako Žou se vyjádřil také jeho kolega z akademie Alpine a současně pilot stáje ART Grand Prix Christian Lundgaard. Dán skončil v páteční kvalifikaci druhý, když za Žouem zaostal o pouhé tři tisíciny sekundy.

„Zítra bude velké teplo. Bude to velmi obtížné, protože pro nedělní závod si musíme ponechat jednu sadu měkkých pneumatik. Myslím si, že v prvním nebo ve druhém závodě by se mohlo stavět. Opravdu ale nedokážu předpovědět, ve kterém to tak bude, pokud k tomu opravdu dojde. Všechno to bude záležet na zpomalovacích vozech, na virtuálních zpomalovacích vozech a také na tom, jak bude závod vycházet,“ řekl Lundgaard.

Od letošního roku platí ve formuli 2 nový formát závodního víkendu. Ten se skládá nově ze tří závodů, konkrétně ze dvou sprintů a jednoho hlavního závodu. Do prvního sprintu se startuje podle výsledků kvalifikace. Otáčí se ale nejlepších deset. Na startu druhého sprintu se jezdci seřadí podle výsledků prvního závodu. I v tomto případě ale dojde k otočení první desítky. Do nedělního hlavního závodu již piloti vyrazí podle výsledků kvalifikace bez jakéhokoli otáčení pořadí.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Bahrain International Circuit