Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Lawsonova vítězná premiéra

Lawsonova vítězná premiéra

F2 v Bahrajnu – 1. sprint

Do úvodního bahrajnského sprintu vyrazil z prvního místa desátý nejrychlejší muž kvalifikace Pourchaire, kterého doplnil v první řadě nováček Beckmann. Ve druhé řadě stály další dvě nové tváře, a to třetí Lawson se čtvrtým Piastrim, loňským šampionem FIA F3. Pátý startoval Daruvala, šestý Verschoor, jehož start v Bahrajnu byl potvrzen krátce před začátkem víkendu, sedmý Ticktum, osmý Drugovich, devátý Lundgaard a nejlepší desítku uzavíral vítěz kvalifikace Žou. Číňan si za nejrychlejší čas v kvalifikaci připsal čtyři body a do prvního závodu sezony tak vstupoval v roli lídra šampionátu.

Šťastný vstup do sezony nezažili v páteční kvalifikaci Švarcman a Vips. Pro Švarcmana skončilo kvalifikační vystoupení předčasně. Zhruba šest minut před koncem mu totiž zhasl motor a se svým vozem zůstal stát na trati, což si vyžádalo červené vlajky. Nakonec obsadil 11. příčku. Vips sice původně zajel pátý čas, později ale vyšlo najevo, že jeho podlaha nevyhovovala technickým předpisům. Estonec tak byl diskvalifikován a do prvního sprintu musel startovat z poslední pozice.

Start závodu se nejvíce vydařil Lawsonovi a ze třetího místa se posunul do vedení. Pourchaire se propadl na druhou příčku a v dalších momentech se musel mít na pozoru i před Beckmannem. Nakonec ani německého závodníka za svými zády neuhlídal a za okamžik přišel i o druhou pozici. Ještě během prvního kola se ale Pourchaire vrátil zpátky na druhé místo. Beckmann byl totiž příliš dlouhý v desáté zatáčce a propadl se zpět na třetí příčku.

V úvodu druhého kola potkala smůla Verschoora. Nizozemský nováček sice najížděl dokončil úvodní kolo jako osmý, v první zatáčce druhého okruhu byl ale sestřelen Ticktumem. Ten se zprvu pokoušel zaútočit na devátého Žoua. Nepodařilo se mu ale dobrzdit a odnesl to právě Verschoor, který navíc z incidentu rozhodně nevyšel lacino. Propadl se totiž na úplně poslední dvacátou druhou pozici.

Problémy měl ale i Drugovich. Ten totiž úvodní kolo nepřečkal bez úhony a poškodil si přední přítlačné křídlo. S tímto poškozením se proto odebral k mechanikům.

Mnohem hůře na tom ale brzy byl Armstrong. Novozélanďan totiž odstavil svůj vůz a ze závodu odstoupil. Na jeho zpomalení bohužel nestihl zareagovat Boschung, který jel těsně za ním a došlo ke kontaktu. I Boschung zanedlouho zastavil. Skončil také Verschoor, který se krátce po kolizi s Ticktumem roztočil znovu.

Premiéra Marcuse Armstronga v barvách stáje DAMS nedopadla slavně. Foto: DAMS

 

Kvůli odklízení vozů Armstronga a Boschunga byla vyhlášena fáze virtuálního zpomalovacího vozu. Po restartu i nadále vedl Lawson. Druhý Pourchaire se ale držel na rozestup menší než jedné sekundy. Méně než sekundu ztrácel i třetí Beckmann na Pourchaireho.

Vědět o sobě dával ale také Švarcman. Pilot Premy po nevydařené kvalifikaci startoval až jako jedenáctý, v úvodních kolech se ale byl schopen postupně propracovat na páté místo. V šestém kole si už navíc brousil zuby i na čtvrtého Daruvalu.

Krátce po restartu obdržel nepříjemnou zprávu Samaia, který tou dobou kroužil po trati jako dvanáctý. Brazilec dostal pětisekundový trest za porušení pravidel fáze virtuálního zpomalovacího vozu. Krátce po Samaiovi byl potrestán pěti sekundami také Ticktum za kolizi s Verschoorem. Brit byl tou dobou osmý. Pár chvil předtím se posunul před Žoua.

Lawson mezitím na čele poodjel Pourchairemu a v devátém kole se již jeho náskok pohyboval kolem jedné a půl sekundy. Na dalších pozicích to ale bylo těsnější. Třetí Beckmann se totiž stále držel o méně než jednu sekundu za Pourchairem. Ani Beckmann ale nemohl být klidný, neboť čtyři desetiny za ním byl Daruvala. Ind, který krátce po restartu závodu musel čelit útoku Švarcmana, si již na čtvrtém místě vytvořil více než sekundový náskok.

V desátém kole navíc Beckmann chyboval. Stejně jako v prvním kole byl dlouhý v desáté zatáčce a vycestoval ven z trati. Daruvalu ale za svými zády udržel a zůstal třetí.

Bezprostředně po výletu z trati sice Beckmann na třetí příčce zůstal, Daruvala se ale na něj dotáhnul a v úvodu jedenáctého kola ho o třetí pozici připravil.

Deset kol před koncem se navíc Daruvala posunul na druhou příčku. Pourchaire totiž náhle zpomalil a zanedlouho odstavil svůj vůz. Díky Francouzovu odstoupení se mohl vrátit na stupně vítězů Beckmann, který byl najednou znovu třetí.

Pourchaireho odstoupení si vyžádalo výjezd zpomalovacího vozu. Tou dobou stále vedl Lawson, jehož náskok na druhého Daruvalu činil již dvě a půl sekundy. Třetí byl Beckmann, čtvrtý Švarcman, pátý Lundgaard, šestý Piastri, sedmý Ticktum a bodovanou osmičku uzavíral Žou. Za zmínku ale stál i Samaia. Brazilec, který během loňské sezony v barvách Camposu ani jednou nebodoval, byl najednou pouze místo od bodů na deváté příčce. Desátou příčku, která zaručovala start z prvního místa pro druhý sprint, měl ve svém držení Zendeli.

Daruvala po restartu začal stahovat Lawsona a sedm kol před koncem je již dělilo méně než dvě sekundy. Kromě toho se měnil majitel páté příčky. Loňský šampion FIA F3 Piastri totiž předjel Lundgaarda. Za dánským pilotem navíc číhal na příležitost i sedmý Ticktum.

Liam Lawson měl v závěru s Jehanem Daruvalou plné ruce práce. Foto: Bahrain International Circuit

 

Daruvala i nadále stahoval Lawsona a brzy již byl nalepený na jeho zádi. Ind se sice velmi rychle dotáhl, Lawson ho ale zvládal držet za sebou. Schylovalo se také k souboji jezdců Premy o čtvrté místo. Piastri se totiž dotahoval na Švarcmana. Dvě kola před koncem již Australan naznačil útok. Švarcman ale prozatím odolal.

Daruvala se sice v závěru závodu snažil, Lawsonovi se ale podařilo první místo udržet a hned při své premiéře ve formuli 2 tak mohl vystoupit na nejvyšší stupeň. Lawsonův parťák z juniorského programu Red Bullu Daruvala se musel spokojit se druhou příčkou. Kromě Lawsona vystoupil na pódium ještě jeden nováček. Třetí pozici totiž udržel Beckmann. Jako čtvrtý dorazil do cíle Švarcman, který se dokázal ubránit Piastrimu.

Roberta Švarcmana v závěru trápil týmový kolega Piastri. Foto: Prema

 

V cíli se oproti svým původním pozicím propadli Ticktum a Samaia, kteří během závodu obdrželi pětisekundové tresty. Zatímco Ticktum putoval ze sedmé příčky na osmou, Samaia z deváté na dvanáctou. Ze Samaiova trestu mohl mít nemalou radost Vips. Estonec po vyloučení ze včerejší kvalifikace sice startoval jako poslední, během závodu se ale dokázal prodrat až na 11. příčku a díky Samaiově penalizaci nakonec skončil desátý. Do druhého sobotního sprintu tak vyrazí z prvního místa.

Deváté místo v cíli sice Zendelimu žádné body nepřineslo, přesto ale neodcházel s prázdnou. Díky nejrychlejšímu kolu totiž bral dva body.

Po skončení závodu se ještě dodatečně měnilo pořadí na nebodovaných pozicích. Sportovní komisaři penalizovali Viscaala pěti sekundami za to, že předjel Vipse pod žlutými vlajkami. Kvůli tomuto trestu se propadl z 11. pozice na třináctou. Toho využili Samaia, který se posunul na 11. příčku, a také Nissany. Ten povyskočil na 12. pozici.

p. jezdec tým motor ztráta kol body
1. Liam Lawson Hitech Grand Prix Mecachrome  - 23 15
2. Jehan Daruvala Carlin Mecachrome  +0,925 23 12
3. David Beckmann Charouz Racing System Mecachrome  +14,382 23 10
4. Robert Švarcman Prema Racing Mecachrome  +17,078 23 8
5. Oscar Piastri Prema Racing Mecachrome  +17,504 23 6
6. Christian Lundgaard ART Grand Prix Mecachrome  +18,552 23 4
7. Guanju Žou UNI-Virtuosi Mecachrome  +22,289 23 6
8. Daniel Ticktum Carlin Mecachrome  +24,860 23 1
9. Lirim Zendeli MP Motorsport Mecachrome  +27,291 23 2
10. Jüri Vips Hitech Grand Prix Mecachrome  +27,933 23 0
11. Guilherme Samaia Charouz Racing System Mecachrome  +31,908 23 0
12. Roy Nissany DAMS Mecachrome  +32,305 23 0
13. Bent Viscaal Trident Mecachrome  +33,694 23 0
14. Matteo Nannini HWA Racelab Mecachrome  +33,963 23 0
15. Marino Sató Trident Mecachrome  +46,885 23 0
16. Felipe Drugovich UNI-Virtuosi Mecachrome  +1:03,250 23 0
17. Gianluca Petecof Campos Mecachrome  +1:06,941 23 0
18. Alessio Deledda HWA Racelab Mecachrome  +1:08,910 23 0
19. Théo Pourchaire ART Grand Prix Mecachrome  +11 kol 12 0
20. Richard Verschoor MP Motorsport Mecachrome  +21 kol 2 0
21. Ralph Boschung Campos Mecachrome  +21 kol 2 0
22. Marcus Armstrong DAMS Mecachrome  +21 kol 2 0

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Hitech