Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Haas chce bojovat alespoň proti Williamsu

Haas chce bojovat alespoň proti Williamsu

Williams chce lovit Alfa Romeo.

Od chvíle, kdy Haas přiznal, že v zimě nevyužil ani jeden ze svých dvou vývojových žetonů, je jasné, že letos nemáme od vozů amerického týmu čekat žádné zázraky. Po prvním závodě sezony si s vylepšenou pohonnou jednotkou Ferrari dává nejnižší možný cíl. Boj o předposlední místo. To nejspíš znamená pokusit se porazit alespoň Williams, který byl poslední v uplynulých třech letech.

"Řekl bych, že pokud dokážeme bojovat proti Williamsu, tak budeme rádi. Více není v našich silách," řekl šéf týmu, Günter Steiner. "Jsem realista. Nebudeme se pokoušet o nic víc. Chceme z vozu dostat všechno, co v něm zbývá. Zároveň chceme našim jezdcům dopřát čas na sbírání zkušeností, aby byli lépe připraveni, když jim dáme lepší vůz. Takový je náš plán pro tento rok."

To neznělo moc optimisticky. Williams si dává vyšší cíl. Nejenže chce porazit Haas, chce se dostat do boje s Alfa Romeo. Věří, že na většině okruhů bude konkurenceschopnější než v Bahrajnu, kde FW43B hodně brzdila přecitlivělost na vítr.

"Pokud nalezneme ještě trochu více rychlosti, mohli bychom se vnořit do středu pole, který teď není tak daleko," věří Dave Robson, hlavní závodní inženýr Williamsu. "Je třeba říct, že Alfa měla dobrou zimu. Avšak George v Bahrajnu přesto nebyl o moc pomalejší než její vozy. Pokud bychom se v nejbližších týdnech dokázali dostat ještě blíže, staneme se součástí středu pole."

Bude Williams konkurentem Haasu nebo Alfa Romeo? Foto: Williams

Mezitím se Alfa Romeo raduje, že se po těžké sezoně 2020 vrací do konkurence týmů středu pole.

"Za námi zůstaly dva vozy Alpine a jeden Aston Martin a závod jsme dokončili za zadním křídlem druhého Astonu," těší se šéf Alfa Romeo, Frédéric Vasseur. "Z Bahrajnu jsme si sice body nepřivezly, ale vrátili jsme se na naše místo ve středu středu pole. Výsledky přijdou. Na AlphaTauri se nechytáme, ale oproti minulému roku jsme se ohromně zlepšili."

Zdroj: MotorsportWeek, f1i, The Race, úvodní foto: Haas