Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

McLaren do vytrvalostních závodů nepůjde

McLaren do vytrvalostních závodů nepůjde

Rok 2023 je zcela vyloučen.

Když Zak Brown nastupoval na místo ředitele týmu McLaren, oznámil, že má se značkou velké plány i mimo F1. Jedním z jeho cílů bylo dostat McLaren do USA a do závodů sportovních vozů. Když WEC oznámilo, že v Le Mans bude závodit kategorie hypersportů, Brown avizoval zájem. Epidemie Covid-19 však všechno změnila, tým F1 i výrobce hyper luxusních sportovních automobilů utrpěli finanční rány a není dobrý nápad vydat se vstříc další výzvě na takto rozkývané lodi.

"Neustále detailně sledujeme jiné formy motorsportu, ale v roce 2023 určitě nebudeme závodit ve sportovních vozech. Avšak budeme situaci nadále sledovat," zchladil ředitel McLarenu fanoušky vytrvalostního závodění. "Pořád nemůžeme být spokojeni s naší pozicí v IndyCar a na to se chceme soustředit. Takže sledujeme jiné formy motorsportu, ale pokud vstoupíme do světa sportovních vozů, tak určitě ne v roce 2023."

V lednu tohoto roku bylo místo toho oznámeno, že McLaren si rezervoval místo na startu sezony 2022/23 Formuli E, jenže už v únoru se Brown nechal slyšet, že McLaren do série vstoupí pouze v případě, že bude zaveden rozpočtový strop, jelikož nehodlá finančně soupeřit s velkými automobilkami.

Jedinou odbočkou mimo F1 tedy zůstává tým Arrow McLaren SP v americké IndyCar, který sice s britským McLarenem spolupracuje, ale jedná se o bývalý tým Schmidt Peterson Motorsport, který je nadále vlastněn Samem Schmidtem a Rikem Petersonem.

"V IndyCar plníme naše cíle. Severní Amerika je důležitým trhem pro McLaren i většinu našich partnerů. Přítomnost v IndyCar nám dává dosah na severoamerický trh a naši partneři ve F1, BAT a Mission a nejnověji i Darktrace, se k nám přidávají i v IndyCar."

Zamýšlené impérium světa motorsportu prostě musí čekat, než bude McLaren opět na vrcholu F1, než bude byznys s automobily vzkvétat a než bude pokladna plná, což ještě pár let určitě potrvá.

Cyklistický tým McLarenu je již minulostí. Foto: McLaren

Zdroj: f1i, úvodní foto: McLaren