Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Sedřená matice kola jde na můj účet?

Sedřená matice kola jde na můj účet?

Finský jezdec prý špatně zastavil.

Valtteri Bottas byl překvapen, když tým veřejnosti oznámil, že má podíl viny na jeho vypadnutí z Velké ceny Monaka. Mechanik při pravém předním kole sedřel hrany matici kola při neúspěšném pokusu o její rychlé uvolnění a na první pohled to vypadalo, že jezdec bez vlastního přičinění přišel o spoustu bodů. Mercedes však mezi faktory za odstoupením zmínil, že Fin mechanikům ztížil práci tím, že se netrefil do vyznačeného boxu.

"Ano, překvapilo mě to. Viděl jsem záznam a mně se zdá, že jsem se trefil docela dobře. Takže mě to překvapilo," řekl Bottas v Ázerbájdžánu. "Všechno vždy analyzujeme a víme, že jsme jako tým mohli odvést lepší práci. Myslím, že jsem byl 2-3 centimetry mimo středovou linii. To je zcela normální odchylka. Stačí málo a jste mimo o 10-15 centimetrů, takže to bylo poměrně přesné zastavení."

Jezdec se má při výměně pneumatik strefit mezi dvě žluté čáry. Jak je vidět na záznamu přenosu z VC Monaka, Bottasovo pravé přední kolo zastavilo až na žluté čáře, evidentně se přitom netrefil o více než 2-3 centimetry. Následně je vidět, jak se pneumatická pistole mechanikovi v rukou po přiložení k matici zvrtla doleva, ve směru natočení vozu a ani se pak nemůžeme divit, že nedosedla jako z příručky. Samozřejmě, dobře trénovaný mechanik by mohl/měl zvládnout i takovou situaci a podíl viny viníků nelze snadno určit. Hlavní zprávou však je, že atmosféra v Mercedesu houstne. Což není překvapením, když letos hrozí ukončení jeho dominance započaté v roce 2014.

"Zatím jsme o nové smlouvě nemluvili, protože jsme ve velmi náročné části sezony, ačkoliv by bylo super moci se soustředit pouze na práci. Rozhovory by měly začít během nejbližšího měsíce a z předešlých zkušeností vím, že čím dříve to uzavřeme, tím lépe," avizuje jezdec, přičemž na jeho místo v Mercedesu si již dlouho brousí zuby George Russell.

Bottas se moc dobře netrefil. Foto: Mercedes

A zdá se, že smůla Bottase ještě neopustila. Do Baku přiletěl s pětihodinovým zpožděním, přičemž těch pět hodin strávil na letišti čekáním na letadlo a předzávodní povinnosti vůči médiím si plnil online.

Zdroj: Motorsport, MotorsportWeek, úvodní foto: Mercedes